Szarlotka z miski na ciepło. Ułóż jabłka, zalej ciastem i do piekarnika!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szarlotka z miski na ciepło — składniki
1 kg jabłek na szarlotkę, najlepiej antonówek
6 dużych jajek
6 łyżek mąki pszennej
4 pełne łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
masło do formy
Jak zrobić ciepłą szarlotkę z miski? Ułóż jabłka, zalej ciastem i do piekarnika!
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
Ceramiczną miskę o płaskim dnie lub naczynie żaroodporne do zapiekania grubo smarujemy miękkim masłem.
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Cząstki jabłek układamy w nasmarowanym naczyniu do zapiekania.
Jabłka posypujemy cukrem waniliowym.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Nie przerywając ubijania, do piany dodajemy wszystkie żółtka jednocześnie.
Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy.
Przygotowane jabłka zalewamy ciastem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Gdy ciasto lekko się zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy szarlotkę przez ok. 20 minut.
Szarlotkę podajemy na ciepło, gdy nieco ostygnie w misce, w której była pieczona. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.