Canva.com

Szarlotka z miski na ciepło. Ułóż jabłka, zalej ciastem i do piekarnika!

Szarlotka niejedno ma imię. Oto wyjątkowy przepis na szarlotkę z miski, którą podajemy na ciepło w naczyniu, w którym się piekła. Przygotowanie ciasta jest naprawdę ekspresowe, a efekt zachwyca. Ta szarlotka to idealne zwieńczenie jesiennej kolacji lub obiadu z rodziną albo przyjaciółmi.

Szarlotka z miski na ciepło — składniki

  • 1 kg jabłek na szarlotkę, najlepiej antonówek

  • 6 dużych jajek 

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • 4 pełne łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy 

  • szczypta soli

  • masło do formy

Canva.com

Jak zrobić ciepłą szarlotkę z miski? Ułóż jabłka, zalej ciastem i do piekarnika!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.

  2. Ceramiczną miskę o płaskim dnie lub naczynie żaroodporne do zapiekania grubo smarujemy miękkim masłem.

  3. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Cząstki jabłek układamy w nasmarowanym naczyniu do zapiekania. 

  4. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym.

  5. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  6. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

  7. Nie przerywając ubijania, do piany dodajemy wszystkie żółtka jednocześnie.

  8. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy.

  9. Przygotowane jabłka zalewamy ciastem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Gdy ciasto lekko się zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy szarlotkę przez ok. 20 minut. 

  10. Szarlotkę podajemy na ciepło, gdy nieco ostygnie w misce, w której była pieczona. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł