Canva.com

Taką szarlotkę podaje Ewa Wachowicz — zachwyca smakiem i wyglądem!

Trwa sezon na szarlotki! Polecamy sprawdzony przepis na kruchą szarlotkę od Ewy Wachowicz. To idealne ciasto na wakacyjny piknik, spotkanie z przyjaciółmi i niedzielny deser! Smacznego :)

Sezon na jabłeczniki i szarlotki

Lato i jesień to czas, kiedy wśród wypieków królują szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Jabłka możemy zapiekać na cieście kruchym, francuskim, półkruchym, ucieranym i drożdżowym. Smak i zapach świeżo upieczonej szarlotki pozostają na długo w pamięci.

Restauratorzy i gospodarze programów kulinarnych prześcigają się w przepisach na szarlotki i jabłeczniki. Dzisiaj postanowiliśmy wypróbować recepturę Ewy Wachowicz na jej słynną szarlotkę z kratką. Jak smakuje ciasto krakowskiej restauratorki i gwiazdy telewizyjnej? Jest po prostu pyszne! Proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a do tego pięknie wyglądające. Polecamy ten przepis na szarlotkę z kratką od Ewy Wachowicz!

Składniki na szarlotkę Ewy Wachowicz

Nadzienie z jabłek

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki białego cukru

  • 120 g zimnego masła

  • 1 jajko

  • aromat waniliowy

  • szczypta soli

  • cukier puder do dekoracji

Szarlotka Ewy Wachowicz — wykonanie krok po kroku

  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grubą kostkę lub w ósemki — w zależności od wielkości owoców. 

    Canva.com
  2. Orzechy prażymy na suchej patelni. 

  3. Mieszamy pokrojone jabłka z cynamonem, rodzynkami i prażonymi orzechami włoskimi. 

  4. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Teraz dodajemy zimne masło i siekamy składniki nożem, siekaczką do kruchego ciasta lub używamy malaksera. Z mąki i masła muszą powstać grudki. Do takiej mieszanki wbijamy jajko i szybko zarabiamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię i zostawiamy na 1 godzinę w lodówce.

  5. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części - ⅔ i ⅓. Większą część rozwałkowujemy i ciasto układamy w tortownicy lub formie na szarlotkę nasmarowanej masłem. Na warstwie ciasta układamy nadzienie z surowych jabłek.

  6. Pozostałą część ciasta wałkujemy i kroimy w długie paski szerokości ok. 1 cm. Z paseczków układamy kratkę na wierzchu nadzienia z jabłek.

  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, wstawiamy szarlotkę i ciasto pieczemy ok. 45 minut.

  8. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

W oryginalnym przepisie Ewy Wachowicz wierzch ciasta smarujemy podgrzanym dżemem morelowym, a jedynie brzegi dekorujemy cukrem pudrem. Szarlotka jest przepyszna na ciepło — podana z gałką lodów waniliowych, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną, ale także na zimno. 

Canva.com

Polecamy ten przepis i życzymy smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł