Canva.com

Ta szwedzka szarlotka pachnie wyjątkowo. Ciotka Astrid zawsze dodaje tę przyprawę do ciasta z jabłkami

Prawie każdy kraj ma swoje wyjątkowe ciasto z jabłkami. W Szwecji niezwykle popularna jest szarlotka Fyriskaka. To przepyszne ciasto swój oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi jednej, pachnącej przyprawy. Polecamy przepis na wyborną szarlotkę prosto ze Szwecji.

Składniki na szwedzką szarlotkę Fyriskaka

  • 3 jabłka

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

  • ¾ szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Jak przygotować szwedzką szarlotkę z kardamonem?

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do miski i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i cynamonem.

  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem

  3. Do puszystej masy dodajemy po jednym całym jajku — nie przerywając ucierania. 

  4. Do masła z jajkami dodajemy śmietanę i mieszamy.

  5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Stopniowo łączymy z ubitym masłem z jajkami.

  6. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

  7. Do formy wlewamy ciasto i wtłaczamy w nie przygotowane plasterki jabłek.

  8. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut.

  9. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.   

Canva.com

Szarlotka pachnąca kardamonem

Szarlotka Fyriskaka cudownie smakuje na ciepło, podana z sosem waniliowym lub lodami. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi kardamonu. Dlatego nie warto rezygnować z tej przyprawy. Kardamon, cynamon i jabłka to połączenie idealne!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł