Tę zupę uwielbia Ewa Wachowicz. Zdrowa, sycąca i pyszne. Prawdziwa bomba!
Do przeczytania w ok. 2 min.
O tym, że warzywa strączkowe są zdrowe i sycące nie trzeba nikogo przekonywać. Zawierają cenne białka, które mogą nawet po części zastąpić produkty mięsne w naszej diecie. Nie dziwi więc fakt, że po spożyciu dania ze strączkami czujemy sytość przez długi czas.
Do jednej ze smaczniejszych roślin strączkowych należy soczewica. Istnieje aż jej 5 rodzajów - zielona, czerwona, żółta, czarna oraz brązowa. Soczewica czerwona i żółta ugotują się najszybciej, a poza tym nie trzeba ich wcześniej namaczać. To powinno skłonić nas do częstszego sięgania po to warzywo. Możemy ugotować z jej dodatkiem pyszną zupę. Dziś inna wersja przepisu wprost od Ewy Wachowicz.
Przepis Ewy Wachowicz na zupę z soczewicy
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 20 dag soczewicy czerwonej, lub żółtej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- kumin
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy, bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego warzywo. Wszystko gotujemy przez około 35 minut na niewielkim gazie. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z olejem. Dodajemy do niej pokrojone łodygi selera i przeciśnięte ząbki czosnku, smażymy warzywa kilka minut. Na patelnię przekładamy pomidory wraz z zalewą, mieszamy i smażymy 10 minut, a potem wszystko przekładamy do garnka z soczewicą. Garnek z potrawą przykrywamy i gotujemy ok. 5 minut. Gdy soczewica zmięknie, zupę miksujemy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kuminem. Na końcu oprószamy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.