Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Tęsknisz za góralską kuchnią? Oto babciny przepis na kwaśnicę na golonce
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kuchnia góralska ma swoich zwolenników, którzy doceniają jej intensywne smaki i nietypowe połączenia. Jednym z flagowych dań kuchni góralskiej jest kwaśnica na golonce. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Składniki na pyszną kwaśnicę
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 średnie golonki
- 50 dag karkówki
- 2 średnie marchewki
- 2,5 l wody
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- Sól i pieprz
- 2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania góralskiej kwaśnicy
- Kapustę kiszoną przepłucz, pokrój na drobniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a następnie dodaj do kapusty razem z golonką oraz karkówką. Zalej całość wodą, dodaj przyprawy i gotuj na małym gazie aż mięso będzie całkiem miękkie. Warto co jakiś czas wybierać sitkiem zbierające się na powierzchni szumowiny.
- W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Warto dodać do nich trochę masła, a wówczas będą miały przyjemniejszy smak.
- Wyjmij golonkę z zupy, dopraw pieprzem i solą, a potem zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż nabierze rumianego koloru.
- Kwaśnica powinna być serwowana z ziemniakami i kawałkami mięsa.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przepis na golonkę idealnie miękką i soczystą
Czy istnieje coś bardziej apetycznego niż złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso z golonki? To jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, które zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na stole. W tym artykule podzielimy się z Tobą najlepszym przepisem na golonkę oraz kilkoma poradami, jak ją przyrządzić i podać, aby zachwycić swoich gości.
Przepis na golonkę rozpływająca się w ustach
Golonka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. To mięso z kością, które wymaga długiego gotowania, ale efekt końcowy jest tego wart. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować najlepszą golonkę oraz jak ją podać.
Golonka pieczona - mistrzostwo!
Golonka pieczona to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jest to danie bardzo sycące i treściwe, idealne na zimowe dni. W tym artykule przedstawimy przepis na golonkę pieczoną oraz podpowiemy, jak ją najlepiej podać i jakie porady warto wziąć pod uwagę podczas jej przygotowania.