Canva.com
Tradycyjna kwaśnica góralska - przepis z nutą nostalgii
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kwaśnica góralska na żeberkach to wyjątkowo pożywna zupa, która kojarzy nam się przede wszystkim z góralskim klimatem, zapachem drewna i rozpalonym kominkiem. Można ją jednak z powodzeniem odtworzyć w domu. Jak to zrobić?
Reklama
Poniżej znajduje się lista składników na mniej więcej 3 litry zupy oraz sposób przygotowania całości.
Składniki na kwaśnicę góralską
- 500g kapusty kiszonej wraz z sokiem
- 700g surowych żeberek z kośćmi
- 200 wędzonych żeberek lub kości
- 300g wędzonego boczku
- 700g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 8 szklanek wody
Jakie przyprawy wybrać do kwaśnicy?
- Liście laurowe, majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie, kminek
Sposób przygotowania góralskiej kwaśnicy
- Żeberka wypłucz, pokrój co jedną kość i ugotuj w dwóch litrach wody. Kiedy woda nabierze temperatury, wybierz zbierające się na powierzchni białko za pomocą sitka. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć do niej 4 ziarenka ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Następnie przykryj garnek i gotuj mięso do całkowitej miękkości, czyli od 40 do 50 minut.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, a potem przełóż do osobnego garnka. Powinny się gotować w osolonej wodzie do miękkości. Później odłóż je na bok w dowolnym naczyniu.
- Kiedy żeberka się ugotują, należy je wyłowić, wyciągnąć kości i pokroić je na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojony boczek i pokrojone wędzone żeberka lub kości. Całość gotuj pod przykryciem przez jakieś 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy do garnka całą kapustę kiszoną wraz z sokiem, której nie płuczemy i nie kroimy. Całość gotujemy około 40 minut aż kapusta zmięknie.
- Do zupy dodajemy majeranek, pieprz i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
- Na koniec do zupy dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki. Można ją podawać samą lub z chlebem, a najlepiej sprawdzi się w okresie jesiennym i zimowym, ponieważ jest treściwa i rozgrzewa.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kiedy kisić kapustę?
Jak mówi staropolskie powiedzenie: "po świętej Tekli, będziemy kapustę siekli" lub "na świętej Jadwisi, kapustę się kisi". Pierwsze święto przypada 23 września, drugie zaś 15 października. Który z tych terminów jest najlepszy? Okazuje się, że śmiało możesz już przygotowywać swoje kiszonki, nic nie stoi na przeszkodzie.
Kapusta po węgiersku do słoików. Zrób ją teraz, zimą dodaj do obiadu
Kapusta po węgiersku to tradycyjne danie, które cieszy się ogromnym powodzeniem w Polsce i innych krajach regionu. To smaczna i pożywna potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi daniami głównymi i może być spożywana przez cały rok.
Kapusta zasmażana kiszona: Tajemnica zdrowia? Tak!
Czy wiesz, że kapusta kiszona to jedno z najzdrowszych dań? Jest bogata w witaminy, minerały, błonnik i probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie kapusty kiszonej jest jej
zasmażana wersja. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszną kapustę zasmażaną kiszoną oraz jakie ma właściwości zdrowotne. Przeczytaj również, jak podawać kapustę zasmażaną oraz jakie porady warto wziąć pod uwagę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl