Ulubiona kawa jesieniary? Dyniowe latte z puszystą pianką!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Latte z przyprawami dyniowymi to jeden z najpopularniejszych jesiennych napojów. Robi się je z espresso, parującego mleka i syropu z przyprawami dyniowymi. Syrop jest robiony z puree z dyni, przypraw i cukru.Latte z przyprawami dyniowymi to świetny sposób na rozkoszowanie się smakami jesieni. Puree z dyni i przyprawy nadają latte bogaty, kremowy smak. Słodycz cukru równoważy gorycz espresso.
Latte z przyprawami dyniowymi to idealny napój na chłodne jesienne dni. Jest ciepły, pocieszający i sprawi, że poczujesz wszystkie przytulne jesienne wibracje.Składniki na dyniowe latte
Do przygotowania dyniowego syropu potrzebujemy:
- 2 łyżki puree z dyni
- laski cynamonu, goździki, imbir mielony, gałka muszkatołowa
- Cukier i cukier z wanilią
- Woda
Pyszną kawę przygotujemy z poniższych składników:
- 1 espresso
- 150 ml mleka
- 2 łyżki syropu korzennego z dyni
- Szczypta cynamonu
- Bita śmietana
Ulubiona kawa każdej jesieniary
Na początku przygotowujemy w domu syrop dyniowy. Najpierw podgrzewamy wodę na małym ogniu i łączymy ją z cukrem, dyniowym purée oraz korzennymi przyprawami. Wszystko mieszamy energicznie, aż cukier się rozpuści. Syrop gotujemy przez 10 minut i mieszamy. Na koniec przepuszczamy przez sitko.
Czas na przygotowanie aromatycznej, jesiennej kawy. Na początku do wysokiej szklanki na dno wlewamy syrop dyniowy, dodajemy espresso oraz mleko.