Ulubiony schabowy Kaczyńskiego. Znamy przepis na kotlet prezesa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ulubiony schabowy w barze "Farszem nadziano"
Chociaż bar "Farszem nadziano" już nie istnieje, nadal jest o nim głośno z powodu serwowanego tam "kotleta prezesa". Restauracja mieściła się przy Al. Jerozolimskich w Warszawie, nieopodal siedziby partii rządzącej Prawo i Sprawiedliwość i serwowała tradycyjne polskie dania. Lokal szczególnie upodobał sobie Jarosław Kaczyński, a właściwie jego ochroniarze, którzy niemal codziennie składali zamówienie na tradycyjnego schabowego z ziemniaczkami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Danie pokochał prezes PiS, który nie wyobrażał sobie obiadu bez ulubionej potrawy.
Jarosław Kaczyński miał bardzo rygorystyczne wymagania odnośnie serwowanego dania i kiedy pewnego dnia na jego stół trafił schabowy z ryżem zamiast ziemniakami — prezes natychmiast zażądał zmiany. Potrawa musiała zostać poprawiona.
Z racji tajemniczego przepisu na perfekcyjny schabowy, który smakuje prezesowi, głośno zrobiło się o pani Halinie - 70-letniej kucharce, która przyrządzała ulubione danie prezesa.
Jaki jest przepis na schabowy Kaczyńskiego?
Cała Polska chciała się dowiedzieć, jakiego kotleta jada prezes PiS. Pewnego dnia kucharka — pani Halina zdradziła przepis na tajemniczego schabowego.
Normalnie rozwijam, przyprawiam pieprzem, solą, przyprawą do mięsa wieprzowego. Potem jajko, panierka, smalec i na patelnię. I smażymy, i przewracamy. Ważne, żeby był chrupiący, żeby nie był spalony, no i przede wszystkim, żeby smakował - powiedziała w mediach.