Canva.com

Uwielbiasz czekoladę i korzenne przyprawy? Zakochasz się w piernikowym brownie!

Brownie o smaku piernika ze śliwkami - to brzmi jak najlepsze, rozgrzewające marzenie każdej jesieniary! Jeśli lubisz mieszankę czekolady oraz popularnych, korzennych przypraw to koniecznie już dziś przygotuj pyszne ciasto.

Składnik na czekoladowe brownie ze śliwką

Canva.com

Brownie czekoladowe samo w sobie jest jednym z najlepszych ciast na świecie. W wersji jesiennej - o smaku piernika i z dodatkiem aromatycznych śliwek smakuje jeszcze lepiej! Już dziś spróbuj naszego przepisu w swojej kuchni.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 300 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 40 g przyprawy korzennej
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 g pokrojonych suszonych śliwek

Krem pierniczkowy stworzymy z poniższych składników:

  • 2 płatki żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 60 g przyprawy korzennej

Do dekoracji potrzebujemy czekoladę mleczną oraz suszone śliwki.

Jak zrobić piernikowe brownie?

  1. Na początku nastawiamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza i blaszkę do pieczenia ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło oraz wszystkie rodzaje czekolady przekładamy do miski i rozpuszczamy.
  3. Dodajemy jajka.
  4. Do masy czekoladowej dodajemy kakao, mąkę, przyprawę korzenną oraz cukier puder.
  5. Wsypujemy pokrojone i suszone śliwki.
  6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 20 minut.
  7. W międzyczasie przygotowujemy krem o smaku piernika.
  8. Żelatynę zalewamy zimną wodą.
  9. Siekamy czekoladę i śmietankę zagotowujemy z przyprawą korzenną.
  10. Całość zalewamy żelatyną.
  11. Schłodzony krem ubijamy mikserem i rozprowadzamy na brownie.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł