Canva.com

Wegańska szarlotka z cynamonową kruszonką. Bez jajek, mleka i masła!

Szarlotka to ulubione ciasto Polaków tuż obok sernika i ciasta czekoladowego. Co do tego nie mamy wątpliwości. Przygotowaliśmy dla was przepis, który jest pozbawiony jajek, mleka oraz masła. Idealna receptura na szarlotkę dla wegan!

Składniki na szarlotkę wegańską

Canva.com

Zbliża się Halloween oraz Andrzejki. To doskonały czas na spotkania z przyjaciółmi. Warto więc zrobić pyszny deser z jesiennych jabłek. Do przygotowania ciasta na 24 porcje potrzebujemy poniższych składników:

  • 90 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 60 dag miękkiej margaryny
  • szczypta soli
  • 12 jabłek
  • 6 dag brązowego cukru
  • 70 dag musu jabłkowego
  • 30 dag cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do formy

Wegańska szarlotka krok po kroku

  1. Cukier puder, mąkę, margarynę oraz sól zagniatamy malakserem z haczykami do ciasta.
  2. Ciasto wykładamy na okrągłą formę, którą wcześniej natłuszczamy masłem i wysypujemy mąką.
  3. Brzegi formujemy o wysokości 8 cm.
  4. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
  5. Wycinamy gniazda z nasionami i kroimy miąższ w kosteczkę.
  6. Jabłka do szarlotki mieszamy z brązowym cukrem oraz musem z jabłek.
  7. Wszystko rozkładamy na spodzie ciasta.
  8. Cukier, margarynę, mąkę oraz cynamon zagniatamy na kruszonkę i rozkładamy na masie jabłkowej.
  9. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł