Wielkanocna sałatka z awokado
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka wielkanocna z awokado
Poniższą sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Albo sałatką wypełnić wnętrze awokado, albo pokroić je na kawałki i wymieszać z resztą składników. W tym drugim przypadku posiłek będzie równie smaczny, jednak może prezentować się mniej okazale.
Sałatka z awokado to świetny posiłek na Święta, doskonale skomponuje się z pozostałymi daniami serwowanymi w tych dniach.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki z awokado
Szynkę koniecznie trzeba pokroić na cienkie plasterki. Awokado, które wykorzysta się w tym przepisie, musi być dojrzałe. Pieprz powinien być świeżo zmielony.
- 1 por
- 15 dag gotowanej szynki
- 15 dag wędzonej polędwicy
- 1 puszka ananasów
- 3 łyżki octu (najlepiej winnego)
- 2 awokado
- 1 cytryna
- 4 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
Jak dokładnie krok po kroku przygotować sałatkę z awokado na Wielkanoc
Pora trzeba dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić na cieniutkie plasterki. Zagotować wodę, osolić. Wrzucić pora do wrzątku na 4 minuty. Potem należy go odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą.
Polędwicę pokroić w kosteczkę. To samo zrobić z szynką. Otworzyć puszkę z ananasami i je odsączyć. Sok będzie potrzebny później, dlatego należy go odstawić na bok. Ananasy powinno się również pokroić się drobną kostką.
Kolejny krok to przygotowanie sosu. Odlać 5 łyżek sosu ananasowego, dodać do niego ocet. Następnie dodać śmietanę i przyprawy: sól, pieprz. Na sam koniec połączyć wszystko z olejem i wymieszać. Przygotowane danie powinno odłożyć się do lodówki na 30 minut.
Awokado powinno podzielić się na połówki, wyjąć pestki. Następnie napełnić wydrążone owoce sałatką.