Włoska pizza z burratą jest hitem! Co warto wiedzieć o tym serze?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Skąd pochodzi ten ser?
Należy wiedzieć, że burrata wytwarzana jest przez rzemieślników na „pięcie” włoskiego buta, w regionie Apulla. Bujne pastwiska rozrzucone między wybrzeżem a lądem stałym zapewniają bydłu wyśmienitą paszę, która ma ogromny wpływ na smak i jakość mleka. Pierwsze jej kulki powstały około 1920 roku na farmie Bianchini w mieście Andria w Murgii. W latach 50-tych XX wieku stała się bardziej dostępna, kiedy do produkcji przystąpiło także kilka innych lokalnych serowarni. Co ciekawe, kilka lat temu Komisja Europejska doceniła tradycję wykonania burraty, przyznając jej Chronione Oznaczenie Geograficzne.
W jaki sposób powstaje ten ser?
Duże kadzie napełnia się pasteryzowanym i surowym mlekiem, dodaje podpuszczkę i podgrzewa do momentu, aż uformuje się skrzep, który następnie wrzuca się do gorącej serwatki i pozostawia, aż przekształci się w elastyczną pastę o spójnej konsystencji. Polegając na dotyku, serowarzy ostrożnie wyciągają ser, formując z niego miękkie woreczki, które wypełniają następnie mieszanką jego włókienek i śmietany, po czym „zszywają” u góry. Oryginalną burratę należy zjadać kilka godzin po wyprodukowaniu, ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. W Polsce dostępna jest ta o przedłużonej ważności.
W jaki sposób ją podawać?
Najlepiej skropioną oliwą z pomidorem, bazylią, prosciutto i chrupiącym chlebem, zapieczoną z warzywami lub boczkiem, jako nadzienie kwiatów cukinii lub tortellini albo jako deser z owocami leśnymi, koniecznie z kroplą gęstego, słodkiego balsamico z Modeny.