Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Wykwintna konfitura brzoskwiniowa. Dodaj ten jeden składnik i poznaj nowy smak!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przetwory z brzoskwini smakują idealnie szczególnie z daniami oraz przekąskami na słodko. Nasza wykwintna propozycja będzie pysznym dodatkiem. np. do sera camembert z grilla, który wprost uwielbia słodkie smaki!
Konfitura brzoskwiniowa - składniki
Canva.com
Do przygotowania pysznej kofitury potrzebujemy:
- 1 kg brzoskwiń
- 500 g cukru
- 100 g migdałów blanszowanych
- 2 łyżki rumu
- 2 gałązki tymianku
Zobacz także
Jak zrobić pyszną konfiturę?
Canva.com
Brzoskwinie to owoc, który jest bardzo popularny w miesiącach letnich. Są pożywnym owocem o niskiej liczbie kalorii i dostarczają dużo witamin i minerałów. W rzeczywistości pojedyncza brzoskwinia zapewnia około połowy dziennego zapotrzebowania na witaminę C i jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Brzoskwinie są również doskonałym źródłem potasu, który pomaga w funkcjonowaniu mięśni, zdrowiu serca i ciśnieniu krwi. Brzoskwinie można jeść w całości lub krojone na przekąski.
Przygotowanie krok po kroku- Brzoskwinie myjemy i zanurzamy nacięte owoce we wrzątku. Po tym czasie obieramy je ze skórki.
- Obrane brzoskwinie kroimy na ósemki i wyrzucamy pestki.
- Wszystko przekładamy do rondelka lub garnka i dodajemy cukier.
- Ważne jest, aby zostawić owoce zasypane cukrem na całą noc.
- Kolejnego dnia doprowadzamy do wrzenia syrop z brzoskwiniami i dodatkowo gotujemy je przez 20 minut.
- W tym czasie dodajemy rum, migdały oraz tymianek.
- Gotową konfiturę przekładamy do słoików.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!