Canva.com

Zapomnij o faworkach ze sklepu. Oto tradycyjny i sprawdzony przepis babci Gieni

Nie ma sensu kupować faworków ze sklepu bądź piekarni czy też cukierni, skoro tak łatwo można je wykonać w zaciszu domowym. Do przygotowania chrupkich z zewnątrz i miękkich w środku chrustów potrzeba dosłownie paru podstawowych składników.

Tradycyjny przepis na faworki zostaje oparty na śmietanowym cieście, który uzupełnia się minimalną wstawką mocniejszego alkoholu, masłem, no i oczywiście czymś, co te faworki potem pokrywa, czyli lukrem bądź cukrem pudrem.

Jak przygotować pyszne faworki?

Canva.com

Jajka, kwaśną śmietanę oraz masło należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, najlepiej na kilka godzin przez pieczeniem, by złapały one temperaturę pokojową. Do wybranego większego naczynia wsypać 320 zwykłej mąki pszennej (najlepiej ją przesiać, aby ciasto było delikatniejsze), opakowanie cukru wanilinowego, kopiastą łyżkę cukru pudru (można pominąć) oraz dosłownie ćwierć płaskiej łyżeczki soli. Następnie do suchych składników dodać 120 g kwaśnej śmietany, cztery całe żółtka jaj oraz kieliszek dowolnego mocnego alkoholu (może być nawet spirytus). Składniki należy najpierw wymieszać przy pomocy łyżki, a następnie zagnieść (można to zrobić przy pomocy specjalnego miksera lub robota kuchennego) na zwarte i jędrne ciasto o jednolitej konsystencji.

Teraz przepis na faworki kieruje się w stronę pieczenia. Gotowe ciasto należy cienko rozwałkować, a następnie wycinać z niego długie paseczki, by każdy z nich przekroić na ukos i charakterystycznie zagiąć, robiąc takie długie zawijasy. Jeżeli nie wie się, jak to powinno wyglądać, warto podeprzeć się jakimś filmikiem instruktażowym, na którym zostanie zaprezentowany sposób formowania faworków. Przygotowane kawałki ciasta muszą być smażone na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej wykorzystać do tego celu zwykły olej rzepakowy, choć dawniej używano wyłącznie smalcu.

Ten tradycyjny przepis na faworki sprawdza się naprawdę doskonale, więc każdy, kto ma ochotę zjeść porządne chrusty, powinien go wypróbować. Usmażone ciasto należy jeszcze oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem, aby nabrało słodszego smaku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł