faworki posypane cukrem pudrem
Youtube/Orchideli

Jak podawać i z czym jeść faworki w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się albo pączkami, albo faworkami. Niektórzy z nas nie żałują sobie ani jednych, ani drugich przysmaków, zwłaszcza że pączek jest zwykle tym gościem honorowym na stole, a po faworki sięgamy wtedy, gdy już nie mamy siły na wciśnięcie kolejnej dużej oponki, ale wciąż mamy ochotę na to, by coś przegryźć.
Reklama

Faworki są bardzo uniwersalnymi smakołykami, które jesteśmy w stanie przygotować na kilka różnych sposobów. Bazowy przepis zawsze jest taki sam, ale zmieniają się w nim różne dodatki, czyli m.in. to, czym pokryjemy przygotowane kawałki chrupkiego ciasta oraz z czym je potem podamy czy nawet do jakich napojów będziemy je zajadać.

Tego typu smażone słodkie wyroby najlepiej smakują zwykle na świeżo.

Tuż po ich usmażeniu możemy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego, a następnie od razu przełożyć do dużej miski i zaprosić wszystkich na gorący poczęstunek. Niektórym chrusty bardziej smakują w wersji na zimno. Śmiało możemy przygotować je sobie dzień wcześniej, na przykład na dzień przed tłustym czwartkiem, by następnie umieścić je w jakimś blaszanym pojemniku i potrzymać przez kilka godzin, aby zdążyły ostygnąć i przesiąknąć pysznym smakiem.

A z czym je potem podać?

Reklama

Puchate faworki wyśmienicie smakują solo, choć prawdziwego smaku nabierają dopiero pod wpływem lukru bądź cukru pudru, dlatego koniecznie powinniśmy zastosować na nich jeden z tych dwóch dodatków. Z uwagi na wysoki poziom słodkości warto podać do nich włoską czarną kawę. Jeżeli szykujemy poczęstunek dla dorosłych gości, podajmy dodatkowo domową nalewkę alkoholową, która podkręci smak faworków i pozwoli jeszcze mocniej go poczuć.

Absolutnie każdy jest w stanie przygotować przepyszne chrusty, które przypadną do gustu wszystkim, bo wystarczy mieć na nie jakiś sprawdzony tradycyjny przepis i następnie wiernie się go trzymać. W przypadku cukierniczych wyrobów bardzo ważne jest dokładne obmierzanie wszystkich składników. Nawet jeden dodatkowy gram potrafi zrobić różnice. Cukiernictwo to praca wymagająca dużej precyzji.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama