Zdrowe pączki wegan - bez mleka, jajek i masła!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańskie pączki dla każdego
Jeżeli nie jesz produktów odzwierzęcych, wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań. Możesz przygotować równie pyszne pączki na Tłusty Czwartek, które wprost zachwycą Cię smakiem. Są puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Wystarczy, że zastąpisz jajka i mleko roślinnymi odpowiednikami, które możesz znaleźć w większości sklepów.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 300 ml mleka roślinnego, np. migdałowego
- 50 ml oleju
- 4łyżki aquafaby (zalewa z puszki ciecierzycy, to zamiennik jaj)
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka rumu albo wódki
- szczypta soli
Wykonanie jest banalnie proste i nie odbiega mocno od przygotowania tradycyjnych pączków. Na początku rozpuść drożdże w 50 ml roślinnego mleka, dosyp do nich łyżeczkę cukru oraz jedną łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw całość na około 15 minut.
Do pozostałej mąki dodaj cukier, sól, rozczyn, aquafabę, ekstrakt waniliowy, mleko, a także alkohol. Dokładnie wyrób ciasto, dodając do niego olej. Kiedy już będzie dość miękkie i nie będzie miało grudek, odstaw je w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Teraz przyszła pora na wałkowanie i wycinanie! Grubość ciasta nie powinna przekraczać 1 cm. Wykrajaj z niego równe kółka, a do każdego z nich wkładaj dżem albo ulubioną konfiturę. Smak zostawiamy do indywidualnego wyboru. Dokładnie zlep brzegi, aby podczas smażenia nic nie wyciekło ze środka. Następnie odstaw kulki do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Pączki smaż w głębokim oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie wyławiaj je i odkładaj na ręczniki papierowe.
Widzisz? To nic trudnego! Trzymamy kciuki za Twoje wegańskie pączki i jesteśmy przekonani, że wyjdą przepyszne.
Przepis autorstwa Nicponia w Kuchni.