Canva

Znasz ten trik na soczyste udka z piekarnika?

Szukasz pomysłu na soczyste udka z piekarnika? Bardzo łatwo je przygotować. Wystarczy jeden, dostępny w każdej kuchni składnik, żeby smakowały obłędnie! Przygotuj idealną marynatę i ciesz się idealnie doprawionym mięsem.

Soczyste udka z piekarnika w majonezie

Dzięki temu, że użyjesz majonezu do marynaty, nie będziesz musiał dodawać zbyt dużo innych składników.

Tak przygotowane mięso zachowa swoją soczystość.

Jeśli nie masz majonezu, pamiętaj, żeby do kurczaka obtoczyć w jakimś tłuszczu — na przykład oleju. Pomaga również włożenie warzyw do naczynia, w którym piecze się mięso.

Soczyste udka z piekarnika — składniki na marynatę

  • 4 -5 łyżek majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 0,5 łyżki keczupu
  • 0,5 łyżki majeranku
Canva

Składniki na resztę danie

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula

Soczyste udka z piekarnika — przepis

  1. Udka musisz umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Majonez wymieszaj z solą, pieprzem, słodką papryką, keczupem i majerankiem.
  3. Czosnku nie obieraj z łupinki, przeciśnij go przez praskę.
  4. Dodaj czosnek do marynaty.
  5. Mięso natrzyj dokładnie majonezową marynatą.
  6. Kurczaki zamknięte w szczelnym pojemniku schowaj do lodówki na 2, maksymalnie 3 godziny.
  7. Cebulę pokrój w grube piórka.
  8. Naszykuj naczynie żaroodporne, włóż do niego udka z kurczaka i cebulę, całość powinna być bardzo delikatnie wymieszana.
  9. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  10. Przykryj kurczaki od góry formą aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
  11. Piecz 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, włącz termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
  12. Gotowe!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł