Canva.com

Zostały Ci śledzie? Zrób je w marynacie z rzodkiewką!

W te święta nic się nie zmarnuje, a już na pewno nie śledzie. Jeśli zostanie Ci kilka sztuk matjasów, to koniecznie zrób je w marynacie z chrupiącą rzodkiewką. To jest przepyszne!

Do przygotowania tych śledzi potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:

  • 4 śledzie małosolne lub z solanki,
  • 2 małe białe cebule,
  • 8 rzodkiewek,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu,
  • 305 ml białego octu winnego lub jabłkowego,
  • 255 ml wody,
  • 52 g cukru,
  • 1 łyżka soli.

Jak zrobić pyszne śledziki w marynacie?

Canva.com

Przygotowanie – na początek śledzie wypłuczmy, pokrójmy w kawałki. Jeśli używamy ryb z solanki, wcześniej moczmy je w zimnej wodzie kilka godzin. Znów białe cebule obierzmy, pokrójmy w krążki. Rzodkiewki pokrójmy w plasterki. Kawałki śledzi układajmy w słoikach na przemian z cebulą i rzodkiewką. Dodajmy ziarna czarnego i czerwonego pieprzu. Natomiast ocet winny lub jabłkowy zagotujmy z woda, cukrem i solą, wymieszajmy. Wystudźmy. Przestudzoną zalewę wlejmy do śledzi. Całość zakręćmy i odstawmy na 48 godzin. Po tym czasie możemy przystąpić do konsumpcji śledzi, które smakują wybornie.

Dodatkowa uwaga - taką pożywną przekąskę możemy przygotować też na święta Bożego Narodzenia.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł