Pikantna zupa fasolowa z chili — danie z meksykańskim charakterem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa fasolowa z chili — alternatywa dla fasolki po bretońsku
Zupa z fasoli z dodatkiem słodkiej i ostrej suszonej papryki oraz świeżej papryczki chili z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fasoli na ciepło, gotowanej w aromatycznym sosie. Taka zupa to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku. Jako danie jednogarnkowe jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pożywna. Możemy ją także podać miłośnikom kuchni wegetariańskiej — w tym przepisie do zupy nie dodajemy mięsa ani kiełbasy.
Składniki na zupę fasolową z chili
1 puszka fasoli w zalewie
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 l wody
½ łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (lub mniej, w zależności od upodobania)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy lub masła
sól, czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku
Przygotowanie zupy z fasoli z chili
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę podobnej wielkości.
W rondlu, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je kilka minut i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie odcedzamy fasolę i dodajemy ją do gotującej się zupy. Wszystko gotujemy kolejne 15 minut.
Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekamy. Jeżeli nie lubimy bardzo pikantnych potraw, do zupy wystarczy dodać połowę strączka.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę tłuszczu i wrzucamy tam cebulę, czosnek, seler i posiekane chili. Wszystko smażymy ok. 10 minut. Następnie przekładamy do rondla z zupą i dokładnie mieszamy.
Zupę gotujemy jeszcze ok. 15 minut, a na końcu doprawiamy słodką papryką, pieprzem kajeńskim, solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym.
Tę pyszną i pożywną zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy udekorować ją kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu. Smacznego!