Zupa szparagowa — to jest przepyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa idealna na wiosnę i... lato
Jej smak przywodzi na myśl słońce i wszechobecną zieleń. Jest najlepsza wtedy, kiedy panuje sezon na szparagi.
Przygotowanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu, trzeba mieć jednak przyrządzony wcześniej bulion. W innym wypadku należy doliczyć czas potrzebny do jego ugotowania.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy szparagowej
Bulion, który się do niej wykorzysta, może być zarówno warzywny, jak i mięsny. Dodawanie serka topionego jest opcjonalne. Szczypiorek można zastąpić koperkiem, należy wtedy dodać do zupy jeszcze kurkumy. W przypadku ziemniaków najlepsze będą młode.
- 1,5 l bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 0,5 pora
- 1 pęczek szparagów
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 100 g topionego serka
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 kg ziemniaków
Jak dokładnie krok po kroku przygotować zupę szparagową
W osobny garnku należy podgrzać bulion. W międzyczasie pokroić cebulę, pora, oraz posiekać drobno czosnek. Szparagi umyć i oderwać od nich zdrewniałe końcówki. Szczypiorek poszatkować.
Cebulę i pora podsmażyć na maśle, aż się zeszklą. Dodać wtedy szparagi i odrobinę soli. Po 10 minutach należy dodać wszystko do podgrzewanego bulionu. Dorzucić ziele angielskie i listek laurowy. Serek topiony pokroić i dodać do wywaru. Mieszać intensywnie, aż się rozpuści. Następnie dolać śmietanki.
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie. Kiedy będą już wystarczająco miękkie, powinno się dodać je do zupy szparagowej. Na sam koniec należy udekorować zupę szczypiorkiem.
Jak podawać zupę szparagową?
Idealna będzie zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Można zaserwować ją z pieczywem, jednak znajdujące się w niej ziemniaki spokojnie powinny wystarczyć.