Canva.com

Kremowa zupa z czosnku niedźwiedziego. Poczuj smak wiosennego lasu

Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy czosnek niedźwiedzi smakuje najlepiej. Młode listki tej cudownej rośliny możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie wiosennej zupy — zielonej, kremowej i pachnącej lasem. Wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z czosnku niedźwiedziego.

Zupa z czosnku niedźwiedziego — wiosenny przysmak

Wiosna to czas, kiedy królują zielone zupy — sam ich kolor sprawia, że czujemy się lekko i świeżo. Kremowe zupy z młodych warzyw i ziół możemy przygotować między innymi ze szpinaku, ze szczawiu, z zielonych szparagów, z młodych liści pokrzywy, z sałaty, a także z czosnku niedźwiedziego. Wszystkie te zupy smakują obłędnie i najlepsze są właśnie w kwietniu i maju, kiedy zioła i warzywa pełne są sił witalnych. 

Do przygotowania wiosennej zupy z czosnku niedźwiedziego potrzebujemy jedynie pęczek zielonych liści czosnkowych, kilka ziemniaków, cebulę, dowolny bulion lub wywar warzywny i trochę serka śniadaniowego albo wegańskiej śmietanki. To wszystko — dosłownie kilka składników zmienia się w danie, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Canva.com

Jak zrobić zupę z czosnku niedźwiedziego — składniki

  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 por (biała część)

  • 1 l bulionu z kurczaka lub wywaru warzywnego

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka śmietankowego serka śniadaniowego typu Philadelphia lub wegańskiej śmietanki

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie zupy z czosnku niedźwiedziego

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w plasterki i płuczemy na sitku, aby pozbyć się piasku. Ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Czosnek niedźwiedzi płuczemy i liście siekamy na kilka mniejszych kawałków.

  2. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w plasterki białą część pora. Dusimy około 5 minut, ale cebula nie może się przypalić.

  3. Na zeszkloną cebulę i pora wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz posiekane listki czosnku. Chwilę dusimy. 

  4. Teraz wszystko zalewamy bulionem lub wywarem i gotujemy ok. 15 minut — ziemniaki muszą być miękkie.

  5.  Ugotowaną zupę blendujemy i dodajemy ząbek świeżego czosnku (może być zmiażdżony lub tylko przekrojony na połowy). Doprawiamy serkiem śniadaniowym, solą i ziołowym pieprzem.

Canva.com

Zupę z czosnku niedźwiedziego podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem z dodatkiem grzanek, paluchów z ciasta francuskiego lub groszku ptysiowego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł