Kremowa zupa z czosnku niedźwiedziego. Poczuj smak wiosennego lasu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa z czosnku niedźwiedziego — wiosenny przysmak
Wiosna to czas, kiedy królują zielone zupy — sam ich kolor sprawia, że czujemy się lekko i świeżo. Kremowe zupy z młodych warzyw i ziół możemy przygotować między innymi ze szpinaku, ze szczawiu, z zielonych szparagów, z młodych liści pokrzywy, z sałaty, a także z czosnku niedźwiedziego. Wszystkie te zupy smakują obłędnie i najlepsze są właśnie w kwietniu i maju, kiedy zioła i warzywa pełne są sił witalnych.
Do przygotowania wiosennej zupy z czosnku niedźwiedziego potrzebujemy jedynie pęczek zielonych liści czosnkowych, kilka ziemniaków, cebulę, dowolny bulion lub wywar warzywny i trochę serka śniadaniowego albo wegańskiej śmietanki. To wszystko — dosłownie kilka składników zmienia się w danie, które zachwyca smakiem i wyglądem.
Jak zrobić zupę z czosnku niedźwiedziego — składniki
1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego
4 średnie ziemniaki
1 cebula
1 por (biała część)
1 l bulionu z kurczaka lub wywaru warzywnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka śmietankowego serka śniadaniowego typu Philadelphia lub wegańskiej śmietanki
1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji
sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie zupy z czosnku niedźwiedziego
Cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w plasterki i płuczemy na sitku, aby pozbyć się piasku. Ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Czosnek niedźwiedzi płuczemy i liście siekamy na kilka mniejszych kawałków.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w plasterki białą część pora. Dusimy około 5 minut, ale cebula nie może się przypalić.
Na zeszkloną cebulę i pora wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz posiekane listki czosnku. Chwilę dusimy.
Teraz wszystko zalewamy bulionem lub wywarem i gotujemy ok. 15 minut — ziemniaki muszą być miękkie.
Ugotowaną zupę blendujemy i dodajemy ząbek świeżego czosnku (może być zmiażdżony lub tylko przekrojony na połowy). Doprawiamy serkiem śniadaniowym, solą i ziołowym pieprzem.
Zupę z czosnku niedźwiedziego podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem z dodatkiem grzanek, paluchów z ciasta francuskiego lub groszku ptysiowego.