Wegański krem z zielonych szparagów podany w białym talerzu z czosnkiem niedźwiedzim
Canva.com

Wegański krem szparagowy. Lekka zupa nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej

Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach goszczą świeże szparagi. Z tych białych i zielonych łodyg możemy przygotować wiele pysznych, lekkich dań, w tym cudowny zielony krem. Polecamy przepis na wegańską, cudownie aksamitną zupę szparagową - bez nabiału, mąki oraz bez glutenu. To pyszne danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi lekką kuchnię sezonową.
Reklama

Wegański krem z zielonych szparagów - wiosenna zupa sezonowa

Koniec kwietnia to świetny czas, aby ruszyć na lokalny targ i zanurzyć się w świeżych warzywach sezonowych. Na stoiskach są już świeże zielone szparagi, które możemy podać na wiele sposobów. Jednym z najłatwiejszych przepisów z tym wiosennym warzywem jest zupa-krem. Zupę możemy przygotować tradycyjnie z użyciem nabiału lub w wersji wegańskiej, która jest równie pyszna, a do tego lżejsza i mniej kaloryczna.

Pęczek świeżych zielonych szparagów oraz świeże zioła - rozmaryn i tymianek
Canva.com

Jakie szparagi na zupę?

Do zupy wybieramy zielone łodygi szparagów, które mają zamknięte kłosy - to znak, że warzywa są naprawdę świeże. Po przyniesieniu pęczka do domu, umieszczamy szparagi w misce z zimną wodą i dokładnie płuczemy, aby pozbyć się piasku, który może zepsuć nam smak zupy. Przed gotowaniem lub pieczeniem warzyw odłamujemy lub odcinamy twarde końcówki łodyg.

Jak zrobić wegańską zupę szparagową?

Reklama

Do przygotowania zupy potrzebujemy jedynie warzywa (szparagi, ziemniaki, cebulę i czosnek), wegańskie mleko migdałowe, bulion warzywny i odrobinę oliwy.  Oto dokładna lista składników:

  • 2 pęczki zielonych szparagów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z cytryny

Wegański krem szparagowy krok po kroku

  1. Płuczemy i oczyszczamy szparagi, odcinamy twarde końce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy cebulę i czosnek - wielkość cząstek nie jest ważna, ponieważ zupę będziemy blendować.

  2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Lekko podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Dorzucamy pokrojone ziemniaki. Całość doprawiamy solą i smażymy kilka minut.

  3. Do rondla wlewamy bulion i mleko migdałowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 10 minut.

  4. Teraz do garnka z zupą dodajemy pokrojone szparagi i wszystko gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Szparagi i ziemniaki muszą być miękkie.

  5. Przed zbudowaniem odkładamy kilka ugotowanych kłosów do dekoracji, a pozostałą zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Dwie miseczki kremu szparagowego podane na tacy z pęczkiem świeżych szparagów
Canva.com

Do zupy możemy dodać dowolne świeże lub suszone zioła, jednak smak czystej zupy jest naprawdę niezrównany. Wegański krem szparagowy podajemy udekorowany szczytami szparagowych kłosów, cienkimi plasterkami cytryny, posypany posiekanym szczypiorkiem lub czosnkiem niedźwiedzim. Do tej wiosennej zupy świetnie pasują kromki świeżej bułki, a także ciepłe grzanki czosnkowe z bagietki. W wersji bezglutenowej możemy podać lekkie wafle ryżowe.   

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama