Canva.com

Hit od Ewy Wachowicz! Zielona zupa z sałaty masłowej

Ta zupa to prawdziwe zaskoczenie! Jej głównym składnikiem jest zielona sałata! Jeżeli nie boisz się kuchennych eksperymentów, wypróbuj ten przepis, a efekt Cię zaskoczy! Oto zielona zupa z sałaty masłowej według Ewy Wachowicz.

Zupa z sałaty? Tak, jest pyszna!

Sałata to jedno z najlżejszych warzyw - jedzą ją prawie wszystkie osoby, które są na diecie. Najczęściej serwujemy ją na surowo, jako bazę sałatek i surówek. Okazuje się, że sałata może być także podawana na ciepło i w takiej wersji jest pyszna. Polecamy przepis na zieloną zupę z sałaty masłowej, który pochodzi z książki Ewy Wachowicz. Wypróbowaliśmy tę recepturę i możemy polecić ją z czystym sumieniem. Jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad z niczego, to ta zupa będzie idealna! 

Canva.com

Składniki na zupę z sałaty 

  • ½ główki sałaty masłowej

  • 250 ml mleka lub śmietany

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw - ziół prowansalskich, dalmatyńskich, czubricy

  • 60 g ryżu lub jeden średni ziemniak

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować zupę z sałaty?

  1. Sałatę płuczemy, dzielimy na liście i dość grubo siekamy.

  2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy mleko i śmietanę oraz przyprawy. 

  3. Zupę zagęszczamy ryżem lub ziemniakiem. Ziarna ryżu mielimy na mączkę i wsypujemy do zupy. Jeżeli wybieramy ziemniaka - obieramy go ze skórki i ścieramy do zupy na tarce o bardzo drobnych oczkach.

  4. Zaczynamy podgrzewać zupę i wrzucamy posiekaną sałatę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 3 minuty. Na chwilę odstawiamy, a następnie zupę blendujemy. 

  5. Zupę z sałaty podajemy z grzankami z białego pieczywa.

Canva.com

Jeżeli nie lubimy zup miksowanych, podawanych w formie kremów, zupę z sałaty możemy przygotować z całymi liśćmi - jest równie pyszna i pięknie wygląda!

Źródło: E. Wachowicz: "Ewa gotuje. Ulubione", Kraków 2012
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł