Canva.com

Zupa z serka topionego — szybka, smaczna i tania

Zupa z serka topionego to patent na szybki i tani obiad z niczego. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ta zupa była gwiazdą biwaków i obozów harcerskich. Możemy przygotować ją tylko z serków topionych lub mieszanki różnych twardych serów, które akurat mamy w lodówce. Oto przepis na prostą i szybką zupę serową.

Zupa z serka topionego — kulinarny przebój z czasów PRL

Jeżeli szukasz pomysłu na szybką, smaczną i niedrogą zupę, mamy coś dla Ciebie. Ugotuj zupę serową, której bazą jest serek topiony z dodatkiem sera żółtego. Ta potrawa była bardzo popularna pod koniec ubiegłego wieku — chętnie gotowano ją w domach, a także w czasie wakacyjnych biwaków i harcerskich obozów. Przygotowanie zupy serowej jest banalnie proste — łączymy serek topiony z rosołem, wodą lub mlekiem, dodajemy przyprawy i zupa gotowa! 

Taka zupa jest bardzo pożywna, szczególnie gdy podamy ją z grzankami lub ziemniakami, a koszt przygotowania takiego dania dla całej rodziny to zaledwie kilka złotych. Dodatkowo przygotowując zupę, możemy wykorzystać resztki z lodówki — połączyć resztki różnych serów i serków (poza twarogiem i serkami śniadaniowymi), grzanki usmażyć z czerstwego pieczywa lub do zupy dodać ziemniaki z poprzedniego dnia. Dzięki takiemu kreatywnemu gotowaniu możemy naprawdę sporo zaoszczędzić. Z czystym sumieniem możemy stwierdzić, że zupa z serka topionego to pomysł na szybki obiad z niczego. Oto przepis i sposób przygotowania zupy serowej!

Zupa z serka topionego — składniki

  • 250 - 300 g serka topionego lub mieszanki różnych serów: topionego, żółtego, pleśniowego

  • 500 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody z mlekiem

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz czarny i kajeński do smaku

Canva.com

Jak ugotować zupę z serka topionego?

  1. Cebule i czosnek siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażymy na małym ogniu kilka minut, aż będą szkliste. Gdyby cebula zaczęła się podsmażać na złoto, dodajemy odrobinę gorącej wody i dalej dusimy.

  2. Teraz do rondla z miękką cebulą wlewamy bulion

  3. Cały czas podgrzewamy zupę i stopniowo dodajemy pokruszone sery — zaczynając od najtwardszych (jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie różnych serów). Cały czas mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

  4. Na koniec doprawiamy zupę solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną ostrego pieprzu kajeńskiego lub płatkami chili. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zupę serową podajemy z domowymi grzankami, ziemniakami pokrojonymi w kostkę (mogą być przysmażone), makaronem lub groszkiem ptysiowym. Jako dodatek świetnie sprawdzą się także krakersy lub domowy chlebek czosnkowy. Smacznego!  

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł