Canva.com

Zupa ziemniaczana z grzybami leśnymi. Tak smakuje jesienny obiad!

Jesień to czas grzybów i właśnie we wrześniu i październiku zajadamy się wspaniałymi potrawami ze świeżymi grzybami. Takim daniem jest także pożywna zupa ziemniaczana z borowikami lub podgrzybkami, której smak to prawdziwa kwintesencja jesieni na talerzu. Polecamy ten prosty przepis na pyszną zupę, która z pewnością nasyci nas i rozgrzeje!

Składniki na zupę ziemniaczaną z grzybami

  • 500 g ziemniaków 

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlarze)

  • 1 cebula 

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18% 

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 liść laurowy

  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Canva.com

Jesienna zupa ziemniaczana z grzybami leśnymi — przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kotkę. 

  • Zagotowujemy bulion warzywny i do gorącej zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki. Dodajemy liść laurowy oraz suszony tymianek i gotujemy 10 min. 

  • W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w paski lub w kostkę. 

  • Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub bardzo cienkie piórka. 

  • Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, aż stanie się szklista. 

  • Dodajemy grzyby i smażymy wszystko ok. 10 do 15 minut.

  • Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą i wszystko gotujemy jeszcze 15 minut. 

  • Gotową zupę zaprawiamy mąką i śmietaną. Mąkę rozrabiamy z ½ filiżanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy. 

  • Śmietanę wlewamy do kubka i hartujemy ją gorącą zupą. Taką mieszankę również wlewamy do garnka. Dzięki temu nie będzie śmietanowych grudek w misce. 

  • Na koniec naszą zupę ziemniaczaną z grzybami doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. 

Smacznego! Ta pyszna zupa z pewnością posmakuje rodzinie i przyjaciołom.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł