Grzyby duszone w jogurcie z dodatkiem świeżych ziół
Canva.com

Duszone grzyby nie muszą być bombą kaloryczną! Oto tradycyjna potrawa w lekkim wydaniu!

Duszone grzyby leśne są przepyszne, ale najczęściej kojarzą nam się z ciężką potrawą, z tłustym śmietanowym sosem. Jeżeli dbasz o linię, nie przepadasz za tłustym jedzeniem, ale uwielbiasz grzyby — mamy coś specjalnie dla Ciebie. Oto przepis na lekkie grzyby leśne, duszone w jogurcie z ziołami. Z powodzeniem zastąpią te, duszone w śmietanie.
Reklama

Grzyby leśne duszone w jogurcie z ziołami — składniki

  • 1 kg leśnych grzybów (prawdziwków, maślaków, podgrzybków)

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Lekkie grzyby z jogurtem — przygotowanie krok po kroku

  1. Leśne grzyby oczyszczamy z piasku i igliwia. Unikamy moczenia grzybów w wodzie. Kroimy je na mniejsze części. 

  2. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.

  3. Cebulę i czosnek obieramy ze skórek i drobno siekamy. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę. 

  4. Cebulę z czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3 minut, aby warzywa się zeszkliły.

  5. Teraz do rondla wrzucamy pokrojone grzyby i dodajemy zioła — gałązki tymianku i rozmarynu. Zwiększamy płomień palnika i minutę intensywnie podsmażamy grzyby. Teraz zmniejszamy płomień i rondel nakrywamy pokrywką — dusimy wszystko ok. 12 minut.

  6. Odtłuszczony jogurt grecki doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

  7. Jogurt wlewamy do rondla z grzybami i podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut.

  8. Danie w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

  9. Przed podaniem usuwamy gałązki tymianku i rozmarynu, a grzyby w jogurcie posypujemy świeżą natką pietruszki.

Duszone grzyby z ziołami w jogurcie w czarnej patelni
Canva.com

Czym zastąpić świeże grzyby?

Jeżeli nie mamy świeżych grzybów leśnych, do przygotowania tej pysznej i lekkiej potrawy możemy wykorzystać grzyby mrożone. Danie będzie równie smaczne i aromatyczne. Także świeże zioła możemy zastąpić suszonymi. Wsypujemy po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama