Aromatyczna zupa chrzanowa na Wielkanoc. Najlepszy przepis z zeszytu babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszną zupę chrzanową
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 seler naciowy
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę chrzanową wielkanocną?
Zupę wykonuje się z warzyw korzeniowych, różnych przypraw, które zwykle trafiają do rosołu i innych wywarów, śmietanki, ostrego grzane oraz - co najważniejsze - boczku. Niektórzy rezygnują z dodatku mięsa, jeżeli na co dzień go nie jadają, ale to właśnie dzięki niemu uzyskuje się charakterystyczny, lekko przypalony posmak i intensywniejszy aromat.
Boczek należy oczywiście podsmażyć, aby stał się chrupki i apetyczny. Na tej samej patelni należy usmażyć wybrane warzywa, wcześniej obierając je i krojąc na mniejsze kawałki. Można sięgnąć tutaj po gotową mieszankę rosołową albo samemu wybrać lepsze kawałki ziemniaków, pietruszki, selera, marchewki i koniecznie trochę cebuli.
Podsmażone warzywa należy przerzuci do garnka, zalać dwoma litrami wody i uzupełnić dowolnie wybranymi przyprawami. Zupa chrzanowa najczęściej jest gotowana wraz ze świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Po około pół godzinie warzywa powinny być już miękkie, więc wtedy można zmiksować całą zupę blenderem, bo spożywa się ją w formie kremu, a następnie zabielić i zagęścić ją śmietanką, uważając na to, by jej nie zwarzyć.
Gościem honorowym będzie oczywiście tarty chrzan. Jego ilość trzeba dopasować do własnych upodobań kulinarnych - im będzie go więcej, tym zupa okaże się ostrzejsza i bardziej wyrazista.
Z czym podawać zupę chrzanową?
Tak jak niemalże wszystkie tradycyjne potrawy wielkanocne najlepiej smakują z dodatkiem jajka, tak i zupę chrzanową można podać z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w mniejsze kawałki, a także dodatkowymi kawałkami podsmażonego chrupkiego boczku i kolejnym kleksem tłustej śmietany.