Pasztet wielkanocny na talerzu
Canva.com

Dodaj te przyprawy do pasztetu wielkanocnego. Będzie przepyszny!

W Internecie można już znaleźć całkiem sporo zróżnicowanych przepisów na pasztet, jednakże to, czy mięsny wypiek się uda, zależy w dużej mierze od gatunku samego mięsa.
Reklama
W tym momencie dostęp do wspaniałych przepisów jest tak prosty, od kiedy są one wrzucane do Internetu, że nawet ci, którzy twierdzą, iż nie potrafią gotować, są w stanie przyrządzać dania smakujące wszystkim. A warto tym gotowaniem się zająć zwłaszcza przed różnymi specjalnymi okazjami i uroczystościami. Trudno bowiem wyobrazić sobie udaną Wielkanoc bez domowych polskich potraw, wśród których pojawi się na pewno pyszny mięsny pasztet wielkanocny.

Gdzie kupić mięso na pasztet?

Warto kupić je w sprawdzonej masarni, zamiast sięgać po paczkowane już mięso w supermarkecie, sprzedawane w plastikowych opakowaniach, z których do mięsa mogą przechodzić różne substancje. Tradycyjnie pasztet powstaje z przynajmniej kilku różnych gatunków.

Reklama

Chcąc trzymać się standardowej receptury, wystarczy zmieszać ze sobą kawałek chudszej wołowiny, tłustszą łopatkę wieprzową oraz delikatną drobiową wątróbkę.

Co dodać do pasztetu wielkanocnego, aby był pyszny?

Pasztet z grzankami oraz ogórkami na desce
Canva.com

Pasztet wielkanocny potrzebuje też dodatku łagodniejszych w smaku warzyw. Do mięsa dodaje się zatem dowolne kawałki włoszczyzny oraz często też czosnek i cebulę. Masa jest przyprawiana sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, solą, różnymi innymi mielonymi przyprawami, no i oczywiście ziołami.

Reklama

Uformowany już pasztet przekłada się do specjalnego naczynia i zapieka tak długo, aż uzyska on pożądaną strukturę i apetyczny przyrumieniony kolor. Danie można podawać z różnymi dodatkami. Z uwagi na to, że samo w sobie jest ono stosunkowo ciężkie, aż prosi się o zaserwowanie go z jakimiś owocowymi przetworami - konfiturą czy nawet zwykłym dżemem.

Na co dzień w polskich domach raczej nie jada się zbyt często pasztetów, więc można je wręcz skojarzyć z tymi wyjątkowymi specjalnymi okazjami. A Wielkanoc jest jedną z nich! Z tego względu warto znaleźć sobie jakiś sprawdzony przepis na pasztet i go zrealizować, by oczarować i siebie, i pozostałych gości.

Reklama

Składniki na pyszny pasztet

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 500 g mięsa drobiowego (np. piersi)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Prosty przepis na pasztet wielkanocny

  1. Mięso drobiowe i wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i szkliste.
  4. Dodaj mięso i smaż na złoty kolor.
  5. Do mięsa dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  6. Mięso odcedź i ostudź.
  7. Przełóż mięso do miski, dodaj jajka, bułkę tartą i mleko i dokładnie wymieszaj.
  8. Mieszankę mięsną przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, aż pasztet będzie dobrze wypieczony.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama