ziemniaki z grilla
Canva.com

Ziemniaki z grilla: z masłem pietruszkowym, faszerowane lub z boczkiem. W każdej postaci smakują wybornie!

Grillowane ziemniaki to wyjątkowe danie z rusztu, które co roku gości na naszym stole. Ziemniaki saute są doskonałym dodatkiem do grillowanych udek, karkówki, czy schabu. Jeśli jednak chcemy je zjeść jako danie, to warto wypróbować je z dodatkiem aromatycznego masła pietruszkowego, boczku lub z farszem w środku.
Reklama

Grillowane ziemniaki po prostu skradły nasze serca i w tym roku na majówkowym grillu z pewnością nieraz zagoszczą na ruszcie. To proste danie możemy przyrządzić zaledwie w kilkanaście minut na wiele sposobów. Ziemniaki pieczone w ognisku cenione były już setki lat temu i uważane za podstawę ludzkiego pożywienia. Czas na grillowanie!

Doskonały dodatek do dań z grilla

Ziemniaki z grilla
Canva.com

Często zadajecie pytania, ile czasu trzeba grillować ziemniaki i jakie odmiany nadają się na ruszt. Zasadniczo do grillowania najlepiej pasują i smakują młode ziemniaczki.

Reklama

Jeśli jednak lubimy typowe stare, zimowe ziemniaki, to warto wybrać wówczas odmiany: Agata, Denar, Lord, Vineta oraz Zenia. Te ziemniaki są dużo bardziej wilgotne w środku i mają niską zawartość skrobi. Ziemniaki grillujemy przez około 15 minut.

Grillowane ziemniaki możemy podać z oliwą z oliwek, sosem czosnkowym, a także marynatą ziołową, czy dipem. Doskonale smakują z takimi przyprawami jak tymianek, bazylia, koperek oraz rozmaryn.

Reklama

Z masłem, farszem lub owinięte boczkiem

Ziemniaki z grilla
Canva.com

Jednym z naszych ulubionych przepisów są ziemniaki z grilla wypełnione pysznym masłem pietruszkowym. Przed grillowaniem gotujemy bulwy i kroimy na połówki. Masło łączymy z posiekaną pietruszką, czosnkiem, solą i koperkiem. Możemy dodać sok z cytryny oraz biały pieprz do środka. Gotowe połówki kładziemy na ruszt, nabijamy na patyk lub wsadzamy do folii spożywczej aluminiowej.

Faszerowane ziemniaki z grilla to również doskonały pomysł na przekąskę lub przystawkę przed wielką, mięsną ucztą. Nadzienie możemy przygotować, np. z kiełbasy, podsmażonych pieczarek, twarożku, papryki oraz cebuli. Faszerowane kartofle grillujemy w folii przez około 15-20 minut.

Ziemniaki owinięte boczkiem możemy wcześniej obtoczyć w oleju i przyprawach. Pieczemy je, dopóki boczek nie zarumieni się na złoty i apetyczny kolor. Doskonale smakują z sałatką caprese, greckim sosem tzatziki oraz szklanką zmrożonego napoju.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama