Biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem w naczyniu do zapiekania
Canva.com

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i cebulą. Gwiazda wielkanocnego śniadania

Pieczona, smażona, duszona lub gotowana biała kiełbasa większości z nas kojarzy się z Wielkanocą. Ta wędlina na gorąco często jest podawana jako główne danie wielkanocnego śniadania lub jako dodatek do świątecznego żurku. Prezentujemy prosty przepis na pyszną, pieczoną białą kiełbasę, którą przygotuje nawet mniej doświadczony kucharz.
Reklama

Biała kiełbasa — tradycyjnie polska

Biała kiełbasa to wędlina, która od stuleci znana jest w kuchni polskiej. Wchodzi w skład staropolskiej wereszczaki, czyli zupy gotowanej na kwasie chlebowym popularnej na Kresach. Natomiast w Wielkopolsce przepisy z białą kiełbasą znane były już w XVII wieku. Biała kiełbasa to także potrawa, która nieodłącznie kojarzy się z polską Wielkanocą, choć nie jest podawana w każdym domu. Serwowana jest jako samodzielne danie lub jako dodatek do wielkanocnego żurku, białego barszczu lub barszczu czerwonego na wędzonce. 

Wielkanocna biała kiełbasa pieczona z cebulą — składniki

  • 1 kg białej kiełbasy, 

  • 2 cebule,

  • pół główki czosnku,

  • pół łyżeczki majeranku,

  • olej. 

Surowa biała kielbasa - gotowa do zapiekania - ułożona na drewnianej desce
Canva.com

Pieczenie białej kiełbasy krok po kroku

Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka, a obrany czosnek w plasterki. Surową białą kiełbasę płuczemy i nakłuwamy gęsto cienkim szpikulcem, tak aby powstały tylko niewielkie otworki, przez które wydostanie się para. Dzięki temu kiełbasa nie będzie pękać w czasie pieczenia.  

Kiełbasy układamy w naczyniu do zapiekania, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem. Kiełbasę posypujemy cebulą i plasterkami czosnku oraz majerankiem.

Reklama

Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut

Upieczone, teraz już złote kiełbaski, możemy podać w naczyniu, w którym się zapiekały lub wyłożyć je na ozdobny półmisek. Pieczoną białą kiełbasę podajemy z chrzanem, wielkanocną ćwikłą, musztardą lub zimnymi sosami. Możemy podać ją także jako dodatek do wielkanocnych zup lub zapiec w cieście francuskim.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama