Ciasto czekoladowe z czerwonym pieprzem – słodycz rozpływająca się w ustach
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto czekoladowe z czerwonym pieprzem – składniki
Choć przepisów na ciasta czekoladowe jest w internecie cała masa, to jednak nie wszystkie są tak dobrze skomponowane, by upiec z nich wilgotne, czekoladowe ciasto – a przecież takie właśnie jest najsmaczniejsze, prawda? Dziś chcemy Ci zdradzić przepis na najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jedliśmy. Jednym z jego tajemnych składników jest czerwony pieprz. Co będzie nam potrzebne do przygotowania ciasta?
- 400 g dobrej jakości czekolady (najlepiej oczywiście gorzkiej, ale może być też mleczna)
- 140 g prawdziwego masełka
- 240 g cukru (jeśli preferujesz inne słodziło – też może być)
- 60 g mąki (np. orkiszowej)
- Przyprawa do piernika – około 2 łyżeczki
- 4 jajka
- Mielony pieprz czerwony – 3 czubate łyżeczki
- Aromat waniliowy
Ciasto czekoladowe z czerwonym pieprzem – jak zrobić?
Na początek należy przygotować garnek o grubym dnie. Wkładamy do niego masełko, a następnie pokruszoną czekoladę i na małym ogniu podgrzewamy tak długo, aż wszystko się dokładnie rozpuści i powstanie gładka masa.
Pozwalamy masie wystygnąć, a następnie dosypujemy słodzidło i wszystkie przyprawy.
W następnej kolejności pora na jajka. Dodajemy po jednym i miksujemy.
A na koniec wlewamy aromat i mąkę i mieszamy już tylko szpatułką.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Najlepiej smakuje schłodzone, ale uwierz – trudno będzie wytrzymać, by nie spróbować wcześniej.
Smacznego.