Lekki koktajl z nasionami chia na odchudzanie - pychota na lato
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zdrowie w małych nasionach
Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Mają też konsystencję, która czyni je idealnymi do wielu przepisów, od koktajli po przekąski po sałatki. Nasiona chia są łatwe do włączenia do diety, ponieważ ich przygotowanie zajmuje tylko około dziesięciu minut.
Nasiona są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i kwasy Omega-3. Zawierają również białko, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Nasiona chia są dobre dla skóry i włosów, ponieważ są doskonałym źródłem białka i kwasów omega-3. Mogą być stosowane jako substytut jaj w przepisach na pieczenie, a także mogą być używane do przygotowania budyniu z wodą i miodem. Nasiona chia są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i obrzęk.
Apetyczny koktajl
Jedna porcja nasion chia jest równa jednej łyżce stołowej. Możecie jeść od dwóch do czterech łyżek dziennie, w zależności od wagi i diety.
Należy jednak pamiętać, że nasiona chia nie są zalecane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Czy jednak nasiona chia mogą powodować przedawkowanie? Odpowiedź brzmi: nie. Nie ma możliwości przedawkowania nasion chia, ponieważ nie mają one toksycznego działania.
Nasz przepis jest łatwy do wykonania i zajmuje tylko kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to szklanka wody, pół szklanki niesłodzonego soku jabłkowego, łyżka soku z cytryny, dwie łyżki nasion chia i szczyptę soli. Pozostaw mieszaninę na około dziesięć minut, zanim ją wypijesz, aby uzyskać pełne korzyści z nasion chia.