Domowe batony z orzechów nerkowca według przepisu Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Batony z orzechów nerkowca – przepis Ewy Wachowicz
Orzechy nerkowca swoją popularność oraz sympatię konsumentów zawdzięczają przede wszystkim niesamowicie maślanej i delikatnej strukturze, słodkawemu smakowi oraz cennym składnikom odżywczym.
Równie imponujące jest ich zastosowanie w kuchni, gdyż są bardzo wielopłaszczyznowym półproduktem. Przygotujesz z nich między innymi masło, mąkę, mleko i zdrowe batony orzechowe. Przepis Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Lista składników:- 200 g orzechów nerkowca
- 150 g ziaren słonecznika
- 150 g suszonej żurawiny (zamiennie możesz zastosować rodzynki)
- 100 g płatków migdałowych
- 75 g ziaren białego sezamu
- 5 łyżek naturalnego miodu (lub zamiennie syrop z agawy)
- 3 łyżki oleju kukurydzianego lub oleju z pestek winogron
- szczypta cynamonu
Domowe batony orzechowe krok po kroku
Jeśli skompletowałaś już wszystkie składniki, to czas zabrać się za przygotowanie, które o dziwo nie powinno sprawić najmniejszych problemów nawet typowemu amatorowi kulinarnych wybryków.
Oprócz wyżej wspomnianych produktów potrzebujesz jeszcze większej miski, blaszkę oraz papier do pieczenia no i oczywiście piekarnika, który w tej operacji jest najważniejszym ogniwem.
- Posiekane, rozgniecione lub delikatnie zmielone przy pomocy ręcznego blendera orzechy nerkowca przesyp do miski, a następnie dodaj do nich płatki migdałowe, ziarna słonecznika, sezam oraz żurawinę (z powodzeniem możesz zastąpić ją rodzynkami, daktylami)
- Dodaj 3-4 łyżki naturalnego miodu lub syropu z agawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Powstałą masę rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Postaraj się, aby tafla orzechowego ciasta nie była zbyt gruba (maksymalnie 1 cm)
- Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego na 180°C (termoobieg) i piecz przez ok. 20-25 minut
- Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój na batony/ciasteczka wedle własnych upodobań