batony z orzechów nerkowca na błękitnej ściereczce
canva.com

Domowe batony z orzechów nerkowca według przepisu Ewy Wachowicz

Domowe batony orzechowe na bazie nerkowców to idealna przekąska, którą możesz zabrać do pracy, szkoły lub na uczelnię. Mając je pod ręką w mgnieniu oka zaspokoisz mały głód, który niespodziewanie dopadnie Cię w ciągu dnia. Mimo iż sklepowe półki uginają się od dietetycznych batonów, to zachęcamy do funkcjonowania w myśl zasady – wiem co jem. Zobacz jak zrobić domowe batony z orzechów!
Reklama

Batony z orzechów nerkowca – przepis Ewy Wachowicz

Orzechy nerkowca swoją popularność oraz sympatię konsumentów zawdzięczają przede wszystkim niesamowicie maślanej i delikatnej strukturze, słodkawemu smakowi oraz cennym składnikom odżywczym.

Równie imponujące jest ich zastosowanie w kuchni, gdyż są bardzo wielopłaszczyznowym półproduktem. Przygotujesz z nich między innymi masło, mąkę, mleko i zdrowe batony orzechowe. Przepis Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Lista składników:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 150 g suszonej żurawiny (zamiennie możesz zastosować rodzynki)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 75 g ziaren białego sezamu
  • 5 łyżek naturalnego miodu (lub zamiennie syrop z agawy)
  • 3 łyżki oleju kukurydzianego lub oleju z pestek winogron
  • szczypta cynamonu
batony orzechowe z różnych odmian orzechów na białym talerzu
canva.com

Domowe batony orzechowe krok po kroku

Reklama

Jeśli skompletowałaś już wszystkie składniki, to czas zabrać się za przygotowanie, które o dziwo nie powinno sprawić najmniejszych problemów nawet typowemu amatorowi kulinarnych wybryków.

Oprócz wyżej wspomnianych produktów potrzebujesz jeszcze większej miski, blaszkę oraz papier do pieczenia no i oczywiście piekarnika, który w tej operacji jest najważniejszym ogniwem.

  1. Posiekane, rozgniecione lub delikatnie zmielone przy pomocy ręcznego blendera orzechy nerkowca przesyp do miski, a następnie dodaj do nich płatki migdałowe, ziarna słonecznika, sezam oraz żurawinę (z powodzeniem możesz zastąpić ją rodzynkami, daktylami)
  2. Dodaj 3-4 łyżki naturalnego miodu lub syropu z agawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj
  3. Powstałą masę rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Postaraj się, aby tafla orzechowego ciasta nie była zbyt gruba (maksymalnie 1 cm)
  4. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego na 180°C (termoobieg) i piecz przez ok. 20-25 minut
  5. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój na batony/ciasteczka wedle własnych upodobań
Smacznego!
Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama