Babka ziemniaczana – przepis tradycyjną babkę ziemniaczaną z boczkiem
Babka ziemniaczana z boczkiem lub bez mięsa to idealny pomysł na szybki i dość niewymagający obiad. Nie potrzeba nam wielu składników i zwykle większość z nich bez problemu znajdziemy w naszych domach. To propozycja dla fanów ziemniaków i świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe czy w ramach kolacji, ale również jako przekąska na domówkę. Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Sprawdź, co będzie Ci potrzebne!
Reklama
Babka ziemniaczana z boczkiem – składniki
Co będzie nam potrzebne, aby przygotować przepyszną babkę ziemniaczaną z boczkiem? Oto składniki:- Około 1 kg ziemniaków – odmiana z mniejszą ilością skrobi.
- 2 duże jajka
- Czerwona cebulka lub biała część pora
- Czosnek granulowany lub 2 ząbki świeżego czosnku
- Około 250 gram wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- Sól i pierz do smaku
canva.com
Jak zrobić babkę ziemniaczaną – sposób przygotowania
Na początek kroimy nasz boczek w dość drobną kostkę.Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana bez mięsa
Taką babkę ziemniaczaną możesz przygotować również bez mięsa. Wystarczy, że do ciasta nie dodasz boczku, o którym mowa w przepisie powyżej. W zamian za to możesz dodać na przykład podgotowane grzyby leśne, albo drobno pokrojone warzywa. Smak babki pomogą też wzmocnić zioła, dlatego warto spróbować doprawić ją na swój sposób. Niektórzy na przykład nie wyobrażają sobie babki ziemniaczanej bez majeranku.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Przepis na babkę ziemniaczaną, którą pokochasz od pierwszego kęsa!
Jeśli jesteś miłośniczką tradycyjnych, polskich potraw, na pewno nie przepuścisz okazji, by spróbować pysznej babki ziemniaczanej. To danie, które zwykle kojarzy się z regionem Podlasia, z powodzeniem może zagościć na Twoim stole o każdej porze roku. Jak jednak przygotować babkę ziemniaczaną, żeby była soczysta, aromatyczna i pełna zdrowych składników?
Babka ziemniaczana: Przepis babci ujawniony!
Czy istnieje coś smaczniejszego niż pyszna, gorąca babka ziemniaczana prosto z piekarnika? Zwłaszcza ta, którą piekła Twoja babcia? Przepisów na to danie jest wiele, ale najlepsze są te, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie
Babka ziemniaczana prosto z Białegostoku! Nie jest fit, ale kto raz spróbuje, nie pożałuje
Babka ziemniaczana może nie wygląda imponująco, ale smakuje jak milion dolarów. Szczególnie gdy podamy ją z kwaśną śmietaną lub najlepszym naturalnym jogurtem, a wcześniej… Sekret przygotowania tego specjału zdradziła nam babcia Danusia z Białegostoku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl