Bób gotowany w miseczce
Canva.com

Dorwałaś mrożony bób w supermarkecie? Oto 2 pomysły na wiosenne dania

Odpowiednio przyrządzony bób bardzo pysznie smakuje, można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu lub wykorzystać w rozmaitych przepisach, na przykład na sałatki. Jednak sałatka to nie jedyny przepis na smaczne danie z bobem.
Reklama

W tym artykule poznamy przepisy na inne zdrowe i pyszne potrawy: jedną z nich jest zupa-krem, szczególnie popularna w naszej kuchni. Innym ciekawym pomysłem jest zdrowa przekąska z wykorzystaniem bobu, tak zwane kulki. Zaletą tych dań jest ogromna łatwość oraz szybkość ich przygotowania. Nie trzeba dysponować zatem zaawansowanymi umiejętnościami czy wysokim budżetem, są bowiem tanie i z ogólnie dostępnych składników.

Zupa-krem z bobu z dodatkiem ziemniaków i śmietanki

Do przygotowania dwóch porcji zupy wykorzystamy: szklankę świeżego bobu, dwa duże ziemniaki, marchewkę, łyżkę oliwy, ząbek czosnku, trzy łyżki śmietanki, sól i pieprz.

  1. Bób gotujemy przez dwadzieścia minut w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupinek. Posiekany czosnek dusimy przez chwilę w garnku z niewielką ilością oliwy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w ćwiartki, do garnka wlewamy litr wody oraz warzywa i gotujemy je. Dodajemy ugotowany bób i miksujemy całość przy użyciu blendera na gładki krem, który doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i przez chwilę gotujemy.
  2. Zupę możemy podać z własnoręcznie przygotowanymi grzankami: w tym celu pokrojone w kostkę pieczywo rumienimy przez chwilę na patelni rozgrzanej oliwą.

Kulki z bobu

Reklama

Do przygotowania sześciu porcji będą nam potrzebne: 80 dag bobu, 150 g bryndzy, dwa żółtka, dwa ząbki czosnku, cebulę, sześć łyżek posiekanych włoskich orzechów, po łyżce posiekanego świeżego tymianku i cząbru, olej do smażenia, sól i pieprz.

Jak zrobić krok po kroku kulki z bobu?

Bób na kanapce
Canva.com

Bób gotujemy, studzimy, obieramy i miksujemy. Mieszamy z żółtkami, bryndzą, posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kulki, które następnie obtaczamy w orzechach i smażymy w głębokim oleju. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama