Dorwałaś mrożony bób w supermarkecie? Oto 2 pomysły na wiosenne dania
Do przeczytania w ok. 2 min.
W tym artykule poznamy przepisy na inne zdrowe i pyszne potrawy: jedną z nich jest zupa-krem, szczególnie popularna w naszej kuchni. Innym ciekawym pomysłem jest zdrowa przekąska z wykorzystaniem bobu, tak zwane kulki. Zaletą tych dań jest ogromna łatwość oraz szybkość ich przygotowania. Nie trzeba dysponować zatem zaawansowanymi umiejętnościami czy wysokim budżetem, są bowiem tanie i z ogólnie dostępnych składników.
Zupa-krem z bobu z dodatkiem ziemniaków i śmietanki
Do przygotowania dwóch porcji zupy wykorzystamy: szklankę świeżego bobu, dwa duże ziemniaki, marchewkę, łyżkę oliwy, ząbek czosnku, trzy łyżki śmietanki, sól i pieprz.
- Bób gotujemy przez dwadzieścia minut w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupinek. Posiekany czosnek dusimy przez chwilę w garnku z niewielką ilością oliwy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w ćwiartki, do garnka wlewamy litr wody oraz warzywa i gotujemy je. Dodajemy ugotowany bób i miksujemy całość przy użyciu blendera na gładki krem, który doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i przez chwilę gotujemy.
- Zupę możemy podać z własnoręcznie przygotowanymi grzankami: w tym celu pokrojone w kostkę pieczywo rumienimy przez chwilę na patelni rozgrzanej oliwą.
Kulki z bobu
Do przygotowania sześciu porcji będą nam potrzebne: 80 dag bobu, 150 g bryndzy, dwa żółtka, dwa ząbki czosnku, cebulę, sześć łyżek posiekanych włoskich orzechów, po łyżce posiekanego świeżego tymianku i cząbru, olej do smażenia, sól i pieprz.
Jak zrobić krok po kroku kulki z bobu?
Bób gotujemy, studzimy, obieramy i miksujemy. Mieszamy z żółtkami, bryndzą, posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kulki, które następnie obtaczamy w orzechach i smażymy w głębokim oleju. Smacznego!