Kotleciki z kaszy
Canva.com

Prosty przepis na wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej. Idealne na obiad

Ta wegetariańska potrawa może przypaść do gustu nawet tym, którzy uwielbiają smak mięsa i nie są w stanie wyobrazić sobie życia bez niego. Kotlety z kaszy jaglanej to ciekawy smak oraz moc korzyści dla zdrowia. W jaki sposób można je przygotować?
Reklama

Przepis na to danie wegetariańskie jest bardzo prosty, a z przemienieniem kaszy jaglanej w pyszne kotleciki poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Co trzeba zrobić?

Składniki na kotlety z jaglanki

Na początek należy przygotować wszystkie składniki. Potrzebne są:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • około 120 g żółtego sera,
  • pół szklanki oleju,
  • czerwona cebula,
  • jajko,
  • pół pęczka zielonej pietruszki,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Co trzeba zrobić, by przemienić te składniki w chrupiące kotleciki?

Kotleciki z kaszy
Canva.com

Na początek należy opłukać kaszę w zimnej wodzie, wsypać ją do garnka i zalać zimną wodą.

Reklama

Po posoleniu, należy ugotować kaszę tak, by stała się miękka. Gdy kasza będzie gotowa, należy odstawić ją na bok do ostygnięcia. W tym czasie można odpowiednio przygotować pozostałe składniki. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, pietruszkę posiekać, a ser zetrzeć na tarce. Gdy kasza ostygnie, należy połączyć ją z tymi składnikami oraz doprawić szczyptą czarnego pieprzu.

Z powstałej w ten sposób masy należy uformować małe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i położyć na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe kotlety wystarczy przełożyć na talerz. Co jeszcze można do nich dodać? Surówkę o wyrazistym smaku, np. z kiszonej kapusty lub papryki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama