Prosty przepis na wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej. Idealne na obiad
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepis na to danie wegetariańskie jest bardzo prosty, a z przemienieniem kaszy jaglanej w pyszne kotleciki poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Co trzeba zrobić?
Składniki na kotlety z jaglanki
Na początek należy przygotować wszystkie składniki. Potrzebne są:
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 łyżeczka soli,
- około 120 g żółtego sera,
- pół szklanki oleju,
- czerwona cebula,
- jajko,
- pół pęczka zielonej pietruszki,
- pół szklanki bułki tartej,
- szczypta czarnego pieprzu.
Co trzeba zrobić, by przemienić te składniki w chrupiące kotleciki?
Na początek należy opłukać kaszę w zimnej wodzie, wsypać ją do garnka i zalać zimną wodą.
Po posoleniu, należy ugotować kaszę tak, by stała się miękka. Gdy kasza będzie gotowa, należy odstawić ją na bok do ostygnięcia. W tym czasie można odpowiednio przygotować pozostałe składniki. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, pietruszkę posiekać, a ser zetrzeć na tarce. Gdy kasza ostygnie, należy połączyć ją z tymi składnikami oraz doprawić szczyptą czarnego pieprzu.
Z powstałej w ten sposób masy należy uformować małe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i położyć na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe kotlety wystarczy przełożyć na talerz. Co jeszcze można do nich dodać? Surówkę o wyrazistym smaku, np. z kiszonej kapusty lub papryki.