Sushi
Canva.com

Fakty i mity o sushi. Tego na pewno nie wiedziałaś o kuchni japońskiej!

Sushi jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw, która również w Polsce cieszy się wielkim uznaniem. Wokół tego wyjątkowego dania narosło wiele mitów, a tylko część z nich jest prawdziwa. Poniżej zostały zebrane najpopularniejsze mity i fakty na temat sushi.
Reklama

Polacy uwielbiają powtarzać zasłyszane informacje o sushi, choć nie zawsze sprawdzają ich autentyczność. Większość mitów powstała w wyniku różnic kulturowych lub jako zwyczajne uproszczenia. Co warto wiedzieć o sushi?

Mity o sushi

Najpierw garść ciekawostek, która jest nieustannie powtarzana przez wiele osób, choć w rzeczywistości w mniejszym lub większym stopniu mija się z prawdą.

Sushi je się tylko pałeczkami

Jedzenie sushi pałeczkami jest najpopularniejszą formą spożywania tego dania, ale nie jest jedyna. Zgodnie z etykietą jedzenia sushi można również używać rąk. W takim przypadku kawałek sushi trzyma się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym i środkowym.

Imbir powinno nakładać się na sushi

Sushi spożywa się razem z trzema dodatkami.

Reklama

Są to:

  • imbir - oczyszcza kubki smakowe
  • wasabi - odpowiada za ostrość sushi
  • sos sojowy - podkreśla smak ryby

Z tego powodu imbiru nie wolno kłaść na kawałki sushi. Powinno spożywać się go pomiędzy kolejnymi porcjami.

Japońskie danie

Chociaż sushi uważane jest za najpopularniejszą japońską potrawę, to tak naprawdę pochodzi z Chin. Dopiero z czasem trafiło do Japonii, gdzie zostało dopracowane i stało się sztandarowym japońskim przysmakiem.

Sushi oznacza surową rybę

Najbardziej charakterystycznym składnikiem sushi jest surowa ryba, ale samo słowo "sushi" oznacza kwaśny ryż. Powodem takiej nazwy jest to, że ryż używany do produkcji sushi zaprawiany jest wodą, octem ryżowym, cukrem i solą, co jest przyczyną powstania oryginalnego smaku.

Fakty o sushi

Wśród licznych mitów pojawiła się również garść faktów dotyczących sushi. Które informacje na temat japońskiego przysmaku są prawdziwe?

Kawałki sushi spożywane w całości

Jedząc sushi, trzeba mieć na uwadze, że w każdym kawałku zawarte jest starannie skomponowane bogactwo smaków, które doceni się tylko poprzez jedzenie całej porcji na raz.

Sushi jest zdrowe

Japońskie jedzenie w swojej oryginalnej postaci jest niezwykle zdrowe i nie dotyczy to tylko sushi. Japończycy rzadko cierpią na otyłość, choroby układu krążenia czy choroby serca. Jest to spowodowane tym, że jedzą głównie świeże warzywa i ryby, a mięso spożywają tylko okazyjnie.

Reklama

Dodatkowo często piją zieloną herbatę, a swoją dietę uzupełniają o tofu i grzyby shitake.

Mlaskanie i siorbanie jest dozwolone

Przy japońskim stole można swobodnie siorbać i mlaskać, ponieważ jest to wyrazem uznania dla gospodarza lub kucharza. Jednocześnie ma to również stronę praktyczną, ponieważ takie zachowanie pozwala na lepsze odczuwanie smaków potrawy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama