Canva.com
Golonka marynowana w piwie. Tak robi ją Magda Gessler!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Gdy za oknem coraz zimniej, często nachodzi nas chęć na „konkretne” danie. Takim z pewnością jest pieczona golonka. Zdradzamy przepis Magdy Gessler na udany obiad.
Reklama
Składniki na pyszną golonkę
- 2 golonki wieprzowe
- 50 dag kapusty kiszonej
- 1/2 l piwa
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 listków laurowych, cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 3 łyżki kminku i majeranku
- po 2 łyżki miodu i koncentratu pomidorowego
- olej
- cukier
- sól
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 marchewki
Jak zrobić pyszną golonkę w piwie?
Canva.com
- Golonki opłucz, osusz i opal, Posól, zalej piwem i odstaw na noc.
- Następnego dnia przełóż do garnka i zalej wodą.
- Dodaj 2 marchewki, czosnek, 4 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 cebuli, połowę kminku i majeranku.
- Posól. Gotuj pod przykryciem ok. 2 godz.
- Wyjmij. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę.
- Dodaj odciśniętą posiekaną kapustę oraz resztę startej marchewki.
- Przypraw cukrem, solą, resztą kminku, majeranku, lauru i ziela angielskiego.
- Podlej 1/2 szklanki wywaru z golonki. Duś ok. 20 min. Uduszone i ostudzone golonki, porozcinaj nożem w kratkę.
- Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ostrą papryką, posól, połącz z 2 łyżkami oleju,
- Uduszoną kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym, na niej ułóż golonki, posmaruj je bejcą miodową.
- W temperaturze 175 st. piecz 35-45 min (do uzyskania pięknej, chrupiącej skórki).
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak solić, aby nie przesolić? Magda Gessler zdradziła sekret
Magda Gessler, znana restauratorka i kulinarna ekspertka, wskazuje, że nadmierna sól nie tylko negatywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również zniekształca naturalny smak dań. Dlatego warto zwrócić uwagę na umiar i szukać alternatywnych sposobów dodawania smaku.
Naleśniki Magdy Gessler: Najlepsze!
Jeśli szukasz przepisu na pyszne naleśniki, to koniecznie musisz spróbować przepisu Magdy Gessler. Ta znana restauratorka i kulinarna ekspertka przygotowuje najlepsze naleśniki, które zachwycą każde podniebienie. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na naleśniki Magdy Gessler oraz kilka porad, jak je podawać.
Przepis na golonkę idealnie miękką i soczystą
Czy istnieje coś bardziej apetycznego niż złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso z golonki? To jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, które zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na stole. W tym artykule podzielimy się z Tobą najlepszym przepisem na golonkę oraz kilkoma poradami, jak ją przyrządzić i podać, aby zachwycić swoich gości.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl