Schab gotowany z pieczonymi ziemniaczkami na talerzu
canva.com

Gotowany schab siostry Klementyny. Idealnie smakuje z sosem pieczeniowym

W kuchni każdej rodziny są przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie, tworząc wyjątkowe smaki i wspaniałe wspomnienia. Takim daniem w rodzinie siostry Klementyny jest gotowany schab. To proste, ale wyjątkowe danie, które idealnie smakuje z sosem pieczeniowym. Jeśli nie znasz jeszcze tego przepisu, czas to zmienić!
Reklama

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 2 pietruszki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w ósemki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wywaru mięsnego lub bulionu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie schabu

  1. Schab opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń widoczne nadmiary tłuszczu.
  2. W dużym garnku lub rondlu zagotuj wywar mięsny lub bulion.
  3. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu, majeranek, tymianek i sól. Dobrze wymieszaj składniki.
  4. Wrzuć schab do gotującego się wywaru. Upewnij się, że mięso jest całkowicie zanurzone w płynie.Obniż ogień do minimum i gotuj schab na wolnym ogniu przez około 1,5 do 2 godzin. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa. Upewnij się, że schab jest miękki i dobrze ugotowany.

Sprawdzenie miękkości

  1. Aby upewnić się, że schab jest miękki, możesz wyjąć go z garnka i sprawdzić, czy łatwo można go przekroić widelcem.
  2. Schab podawaj pokrojony na plasterki lub cały, a do tego doskonały będzie sos pieczeniowy, który można przygotować z wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa.

Przygotowanie sosu pieczeniowego

  1. Zbierz 2 szklanki wywaru pozostałego po gotowaniu schabu.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść 2 łyżki masła.
  3. Dodaj do masła 2 łyżki mąki i smaż, aż zrobi się złota.
  4. Wlej stopniowo wywar do mąki, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
  5. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.
  6. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama