Grillowane pomidory z halloumi
Canva.com

Grillowane pomidory z serem halloumi - zaskakująca przekąska na imprezę!

Pomidory z grilla z serem halloumi to danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości swoim niecodziennym smakiem i wyglądem. Kombinacja soczystych pomidorów, aromatycznego sosu z oliwy z oliwek i przypraw, oraz chrupiącego sera halloumi, który nabiera delikatnej konsystencji pod wpływem grillowania, sprawia, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Reklama

Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć w okresie letnim. Ciepłe, słoneczne dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu i przygotowywania pysznych posiłków na grillu. Jeśli szukasz nowych pomysłów na grillowe dania, to przepis na pomidory z grilla z serem halloumi z pewnością przypadnie Ci do gustu. To proste, szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się na majówkę, ale także na inne okazje, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś oryginalnym.

Składniki na grillowane pomidory z halloumi

  • 4 średnie pomidory
  • 250 g sera halloumi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże listki bazylii do dekoracji

Jak grillować pomidorki?

Grillowane pomidory z halloumi
Canva.com
  1. Rozgrzej grill na średnim ogniu.
  2. Myjemy pomidory, osuszamy je i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ i odstawiamy na bok.
  3. W misce mieszamy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, tymianek, sól i pieprz. Możemy również dodać inne ulubione przyprawy według własnego gustu.
  4. Ser halloumi kroimy na grube plastry.
  5. Pomidory smarujemy przygotowanym wcześniej sosem z oliwy z oliwek i przypraw.
  6. Na rozgrzanym grillu grillujemy pomidory z jednej strony przez około 3-4 minuty, a następnie obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 3-4 minuty.
  7. Po upieczeniu pomidory przekładamy na talerz i na każdej połówce układamy plaster sera halloumi.
  8. Posypujemy potrawę świeżymi listkami bazylii, co doda jej aromatu i świeżości.
  9. Podajemy od razu, gdy ser halloumi jest jeszcze ciepły i miękki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama