Dodaj ten składnik do porannej jajecznicy, a efekt cię zachwyci!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jajecznica z szynką i czosnkiem — przepis
Do przygotowania tego pysznego śniadania dla dwóch osób potrzebujemy:
4 jajka,
10 dag szynki,
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży,
1 pęczek szczypiorku,
50 ml słodkiej śmietanki lub mleka,
1 łyżkę masła,
sól i pieprz do smaku.
Szynkę kroimy w kostkę, a czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie słupki lub plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka wybijamy do miseczki, mieszamy ze śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło. Na ciepłe masło wrzucamy szynkę i czosnek i smażymy je na złoty kolor. Teraz wlewamy przygotowane jajka i smażymy jajecznicę, mieszając ją od dołu. Patelnię zdejmujemy z palnika, gdy jajka nie są do końca ścięte, “dojdą”, zanim wyłożymy je na talerze.
Śniadaniową jajecznicę z czosnkiem i szynką podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej z domowym razowym chlebem.