Jajecznica z szynką i czosnkiem na patelni, gotowa do podania
Canva.com

Dodaj ten składnik do porannej jajecznicy, a efekt cię zachwyci!

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Świetnie smakuje bez żadnych dodatków, ale gdy dodamy szynkę i… ząbek czosnku, efekt będzie naprawdę powalający. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na jajecznicę z szynką i czosnkiem!
Reklama

Jajecznica z szynką i czosnkiem — przepis

Do przygotowania tego pysznego śniadania dla dwóch osób potrzebujemy:

  • 4 jajka,

  • 10 dag szynki,

  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży,

  • 1 pęczek szczypiorku,

  • 50 ml słodkiej śmietanki lub mleka,

  • 1 łyżkę masła,

  • sól i pieprz do smaku.

Szynkę kroimy w kostkę, a czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie słupki lub plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka wybijamy do miseczki, mieszamy ze śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło. Na ciepłe masło wrzucamy szynkę i czosnek i smażymy je na złoty kolor. Teraz wlewamy przygotowane jajka i smażymy jajecznicę, mieszając ją od dołu. Patelnię zdejmujemy z palnika, gdy jajka nie są do końca ścięte, “dojdą”, zanim wyłożymy je na talerze. 

Śniadaniową jajecznicę z czosnkiem i szynką podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej z domowym razowym chlebem

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama