Jak jeść pomidory? Tego na pewno nie robiłaś, a powinnaś
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zdrowotne właściwości pomidorów
Regularne spożywanie pomidorów niesie za sobą wiele istotnych właściwości leczniczych.
- Zmniejszają ryzyko chorób takich jak choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu oraz większość nowotworów.
- Wzmacniają odporności i przyspieszają proces gojenia się ran.
- Wpływają na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.
- Regulują krzepliwość krwi.
- Wspomagają procesy trawienne.
- Są bardzo nisko kaloryczne i mają dużo błonnika, więc będą dobrym wyborem dla osób, które są na diecie.
- Są prawdziwą bombą witaminową.
Jak jeść pomidory?
Pomidory są niezwykle zdrowym warzywem z uwagi na fakt, że zawierają w swoim składzie likopen, czyli przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy.
Likopen zawarty w pomidorach jest jednak uwięziony w tkance roślinnej w pomidorach i aby go uwolnić, należy poddać pomidory obróbce termicznej. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, więc najlepszy efekt otrzymamy, jeśli je podgrzejemy z dodatkiem oleju.
Jeśli jednak nie mamy czasu na podgrzewanie pomidorów i chcemy zjeść surowe, warto po prostu porządnie je sparzyć. Ilość cudownego likopenu nie będzie tak duża, jak w przypadku podgrzania, ale za to na pewno będzie go więcej niż w surowych pomidorach.