Pomidory
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Jak jeść pomidory? Tego na pewno nie robiłaś, a powinnaś

Pomidory to jedne z najcenniejszych, ale też najbardziej powszechnych składników naszej diety. Czerwone warzywo przybyło do Europy z Peru w XV wieku i na stałe zagościło w naszej kuchni. Pomidory mają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, o czym raczej wiadomo. Okazuje się jednak, że można użyć "triku", który pozwoli nam wydobyć z nich jeszcze więcej cennych substancji.
Reklama

Zdrowotne właściwości pomidorów

Regularne spożywanie pomidorów niesie za sobą wiele istotnych właściwości leczniczych.

  • Zmniejszają ryzyko chorób takich jak choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu oraz większość nowotworów.
  • Wzmacniają odporności i przyspieszają proces gojenia się ran.
  • Wpływają na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.
  • Regulują krzepliwość krwi.
  • Wspomagają procesy trawienne.
  • Są bardzo nisko kaloryczne i mają dużo błonnika, więc będą dobrym wyborem dla osób, które są na diecie.
  • Są prawdziwą bombą witaminową.
Pomidory
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Jak jeść pomidory?

Reklama

Pomidory są niezwykle zdrowym warzywem z uwagi na fakt, że zawierają w swoim składzie likopen, czyli przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy.

Likopen zawarty w pomidorach jest jednak uwięziony w tkance roślinnej w pomidorach i aby go uwolnić, należy poddać pomidory obróbce termicznej. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, więc najlepszy efekt otrzymamy, jeśli je podgrzejemy z dodatkiem oleju.

Jeśli jednak nie mamy czasu na podgrzewanie pomidorów i chcemy zjeść surowe, warto po prostu porządnie je sparzyć. Ilość cudownego likopenu nie będzie tak duża, jak w przypadku podgrzania, ale za to na pewno będzie go więcej niż w surowych pomidorach.

Reklama
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama