Canva
Dla robaków z kalafiora to będzie koniec. Już nie znajdziesz ich na swoim talerzu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kalafior i robaczki... Nie ma chyba nic mniej apetycznego niż świeże warzywa pokryte wijącymi się robakami. Jeśli zastanawiasz się, czy da się skutecznie usunąć owady przed gotowaniem, mamy dobrą wiadomość. To bardzo proste. Sprawdź, jak pozbyć się robaków z kalafiora.
Reklama
Jak pozbyć się robaków z kalafiora — najskuteczniejsze metody
Jeśli podczas mycia, gotowania albo – co gorsza – jedzenia kalafiora trafiły Ci się kiedy robaczki, na pewno chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości.
Są na to dwa sprawdzone sposoby, wybierz:
- moczenie kalafiora w bardzo słonej wodzie
- moczenie kalafiora w wodzie z octem
W zależności od tego, jakie masz w domu składniki, możesz wybrać pierwszą lub drugą metodę.
Moczenie kalafiora w wodzie z solą
- Na 1 litr wody daj 2 łyżeczki soli.
- Kalafiora mocz przez jakieś 30 minut.
- Spłucz dokładnie warzywo pod bieżącą wodą.
Canva
Jak pozbyć się kalafiora — moczenie w occie
- Na 1 litr wody możesz dać 1 szklankę octu.
- Tutaj również mocz warzywo przez pół godziny.
- Dokładnie wypłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą.
Czy kalafiora trzeba dzielić na różyczki?
Nie jest to niezbędne. To warzywo możesz wymoczyć, a potem ugotować, zarówno w całości, jak i w kawałkach.
Jak ugotować potem ugotować kalafior?
Jeśli zależy Ci na zachowaniu ładnego koloru kalafiora, koniecznie dodaj do wody, w której będziesz go gotować mleko. Potrzebna będzie Ci też odrobina soli i cukru.
Kalafiora włóż do wrzącej wody i gotuj go pod przykryciem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostały Ci resztki kalafiora? Oto przepis na coś pysznego!
Klopsy z kalafiora to smaczny i wartościowy składnik jarskiego obiadu. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty, zatem z przygotowaniem tego jarskiego dania nikt nie powinien mieć problemów.
Przepis na pieczonego kalafiora w kremowym sosie. Tak robiła go nasza babcia
W przypadku gdy nie za bardzo przepada się za warzywami, zawsze można spróbować je przyrządzić w taki sposób, by zmienić lekko ich smak i zabawić się ich strukturą. Pieczony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż ten gotowany. Dodatek kremowego serowego sosu podbija jego walory i pozwala mu odnaleźć się w roli zdrowszego makaronu o jeszcze lepszym smaku!
Z resztek kalafiora możesz zrobić lekką sałatkę. Oto przepis!
Sałatka z kalafiorem może przybierać różne formy. Czasem wystarczy kilka prostych składników, by zwykły kalafior stał się podstawą wyjątkowej sałatki. Z jakich połączeń można skorzystać? Jednym z tych pomysłów, na które warto postawić, jest przepis na sałatkę z kalafiorem i kukurydzą jako głównymi składnikami. Jak ją przygotować? Zobacz, jakie te proste!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl