Kalafior leży na drewnianym blacie. Obok deska, różyczki kalafiora i nóż.
Canva

Dla robaków z kalafiora to będzie koniec. Już nie znajdziesz ich na swoim talerzu

Kalafior i robaczki... Nie ma chyba nic mniej apetycznego niż świeże warzywa pokryte wijącymi się robakami. Jeśli zastanawiasz się, czy da się skutecznie usunąć owady przed gotowaniem, mamy dobrą wiadomość. To bardzo proste. Sprawdź, jak pozbyć się robaków z kalafiora.
Reklama

Jak pozbyć się robaków z kalafiora — najskuteczniejsze metody

Jeśli podczas mycia, gotowania albo – co gorsza – jedzenia kalafiora trafiły Ci się kiedy robaczki, na pewno chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości.

Są na to dwa sprawdzone sposoby, wybierz:

  • moczenie kalafiora w bardzo słonej wodzie
  • moczenie kalafiora w wodzie z octem

W zależności od tego, jakie masz w domu składniki, możesz wybrać pierwszą lub drugą metodę.

Moczenie kalafiora w wodzie z solą

  1. Na 1 litr wody daj 2 łyżeczki soli.
  2. Kalafiora mocz przez jakieś 30 minut.
  3. Spłucz dokładnie warzywo pod bieżącą wodą.
Kalafior z robakami. W tle widać inne warzywa w wodzie.
Canva

Jak pozbyć się kalafiora — moczenie w occie

  • Na 1 litr wody możesz dać 1 szklankę octu.
  • Tutaj również mocz warzywo przez pół godziny.
  • Dokładnie wypłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą.

Czy kalafiora trzeba dzielić na różyczki?

Nie jest to niezbędne. To warzywo możesz wymoczyć, a potem ugotować, zarówno w całości, jak i w kawałkach.

Jak ugotować potem ugotować kalafior?

Jeśli zależy Ci na zachowaniu ładnego koloru kalafiora, koniecznie dodaj do wody, w której będziesz go gotować mleko. Potrzebna będzie Ci też odrobina soli i cukru.

Kalafiora włóż do wrzącej wody i gotuj go pod przykryciem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama