szaszłyki  z krewetek na desce obok czosnek i cytryna
canva.com

Jak zrobić pyszne krewetki z grilla? Coś dla fanów owoców morza!

Grillowane krewetki to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, która zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. Wystarczy oczyścić krewetki, przygotować smakowitą marynatę i chwilę zaczekać!
Reklama

Składniki na krewetki z grilla

  • 500 g krewetek (można użyć krewetek tygrysich lub krewetek królewskich)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krewetek

Krewetki należy najpierw oczyścić. Aby to zrobić, zdejmij skorupki z każdej krewetki, ale pozostaw ogonki. Następnie, za pomocą noża, naciągnij delikatnie cienką warstwę skóry na grzbietowej stronie krewetki i usuń ciemne jelita. Krewetki oczyszczone z jelit są gotowe do grillowania.

Przygotowanie marynaty

Do miski dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, paprykę słodką, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Reklama

Marynowanie krewetek

Krewetki włóż do miski z marynatą i dokładnie je obtocz we wszystkich kierunkach, aby marynata pokryła mięso. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby smaki dobrze się wchłonęły.

Grillowanie krewetek

Rozgrzej grill na średnim ogniu. Krewetki należy grillować przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pięknego rumienca. Krewetki gotowe są, gdy mięso jest jasne i soczyste, a skorupki są czerwone.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama