Babka bananowa z polewą czekoladową
Canva.com

Wyborna babka bananowa z polewą czekoladową - wilgotna i aromatyczna

Ucierana babka bananowa przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodyczy. Obłędnie pachnie! Ciasto jest delikatne i wilgotne, a naturalna słodycz bananów cudownie kontrastuje z wyrazistym smakiem gorzkiej czekolady. Oto przepis na wyborną babkę bananową z polewą czekoladową.
Reklama

Babka bananowa - sposób na nadmiar owoców

Uwielbiamy banany, ale często zdarza się, że nie zdążymy zjeść owoców i stają się one przejrzałe. Są miękkie i mają brązowe plamy na skórce. Takie banany są idealne do wszelkich wypieków — chlebka bananowego (banana bread), babki bananowej oraz ciasta (można je dodać do ciasta marchewkowego). Dzięki wykorzystaniu przejrzałych bananów zapobiegamy marnowaniu żywności i pieniędzy.

Składniki na babkę bananową z czekoladą

Oto składniki potrzebne do upieczenia tego ciasta. W wersji dla dzieci możemy pominąć dodatek rumu.

Ciasto bananowe

  • 4 dojrzałe banany,

  • 4 jajka,

  • 150 g miękkiego masła,

  • 150 g cukru pudru,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 100 g gorzkiej czekolady,

  • 50 g posiekanych orzechów laskowych,

  • 1 łyżka esencji waniliowej,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki rumu. 

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady,

  • 100 ml śmietanki kremówki (30%).

Przygotowanie babki bananowej

Przygotowanie babki zaczynamy od obrania bananów i rozgniecenia ich widelcem. Skrapiamy je rumem i dodajemy esencję waniliową. Siekamy 100 g gorzkiej czekolady i orzechy laskowe.

W misce łączymy suche składniki — mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i orzechy. 

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek. Nie przerywając ucierania, do masła dodajemy po jednym żółtku. Teraz do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki i rozgniecione banany i starannie mieszamy.

Reklama

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.

Formę na babkę (z kominkiem) bardzo starannie smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy 50 do 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowa. 

Wyjmujemy babkę z piekarnika, czekamy aż nieco ostygnie i delikatnie wyciągamy ciasto z formy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gdy babka jest już zimna, robimy polewę z czekolady.

Reklama

Podgrzewamy śmietankę — musi być gorąca, ale nie może się zagotować. Dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy rózgą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę.

Babka bananowa upieczona w keksówce
Canva.com

Babka bananowa — ciasto nie tylko na Wielkanoc

Babka, jako ciasto, nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. To pyszne ciasto możemy piec przez cały rok — równie dobrze będzie smakować latem, jak i w grudniu. Z powodzeniem możemy upiec je w innej foremce — w keksówce, w owalnej tortownicy lub w dowolnej formie silikonowej.

Reklama
Źródło: Magazyn Kuchnia
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama