Kawa po irlandzku ma ciekawą historię. Jak zrobić ją w zaciszu domowym?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kawa po irlandzku - historia
Historia kawy po irlandzku jest długa i skomplikowana, pełna zwrotów akcji. Wszystko zaczęło się od niejakiego Joe Sheridana, który w latach 40. był szefem kuchni na lotnisku Foynes w Irlandii. Pewnej nocy na lotnisko przybyła grupa amerykańskich pasażerów, których samolot musiał zawrócić z powodu złej pogody.
Sheridan postanowił zrobić im specjalną kawę na rozgrzewkę, używając irlandzkiej whiskey, cukru i śmietanki. Kawa tak bardzo przypadła Amerykanom do gustu, że poprosili o nią ponownie, gdy następnym razem będą przejeżdżać przez Foynes.
Sheridan w końcu opuścił Foynes i przeniósł się do Stanów Zjednoczonych, gdzie zaczął pracować w słynnej restauracji w San Francisco, The Buena Vista. To właśnie tam udoskonalił swój przepis na kawę po irlandzku, która szybko stała się hitem wśród mieszkańców. W 1952 roku felietonista San Francisco Chronicle Stanton Delaplane spróbował kawy Sheridana i był pod takim wrażeniem, że postanowił sprowadzić przepis do Stanów.
Wprowadził ją do słynnej kawiarni Peet's Coffee w Berkeley w Kalifornii i szybko stała się ona hitem. Dziś kawę po irlandzku pije się na całym świecie i jest ona podstawą wielu kawiarni. Zazwyczaj przyrządza się ją z mocnej kawy, irlandzkiej whiskey, cukru i śmietanki, a do tego często przyozdabia się ją zieloną koniczyną.
Jak zrobić kawę po irlandzku?
Kawa po irlandzku to napój kawowy składający się z gorącej kawy, irlandzkiej whiskey i cukru, wymieszany i uzupełniony gęstą śmietaną. Oryginalny przepis przewidywał również szczyptę zielonego crème de menthe, choć dziś zazwyczaj się go pomija. Kawę pije się przez śmietankę, która unosi się na powierzchni.
Niezależnie od pochodzenia, kawa po irlandzku stała się popularnym napojem na całym świecie i jest szczególnie popularna w okresie świątecznym i zimowym.
Oto prosty przepis na kawę po irlandzku:
Składniki:
- 1 filiżanka gorącej kawy
- 1-2 łyżki stołowe irlandzkiej whiskey
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki gęstej śmietany, lekko ubitej
Przygotowanie krok po kroku
- Wlej gorącą kawę do kubka lub szklanki żaroodpornej.
- Dodaj irlandzką whiskey i cukier, a następnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Wylej śmietankę na kawę i natychmiast podawaj.
- Smacznego!