Babka ziemniaczana prosto z Białegostoku! Nie jest fit, ale kto raz spróbuje, nie pożałuje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na tradycyjną babkę ziemniaczaną z Białegostoku
10 dużych ziemniaków
500 g wędzonego boczku
2 jajka
2 łyżki kaszy manny lub mąki
2 duże cebule
sól i czarny pieprz do smaku
Jak upiec tradycyjną babkę ziemniaczaną?
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do ziemniaków dodajemy całe jajka oraz kaszę mannę lub mąkę. Dokładnie mieszamy.
Cebulę i wędzony boczek kroimy w drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek. Czekamy, aż wytopi się tłuszczyk. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, do smażenia możemy dodać odrobinę smalcu lub oleju rzepakowego.
Do skwarek z boczku dorzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją na złoto.
Usmażony boczek z cebulką oraz wytopionym tłuszczem dodajemy do ziemniaków z jajkami.
Formę na babkę ziemniaczaną smarujemy masłem — najlepsza będzie płaska, prostokątna forma do ciasta.
Do foremki wykładamy masą ziemniaczaną — jej warstwa nie powinna być grubsza niż 4 centymetry. Dzięki temu babka dobrze się upiecze.
Babkę ziemniaczaną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Na wierzchu musi pojawiać się chrupiąca, rumiana skórka.
Sekret najlepszej babki ziemniaczanej
Babka ziemniaczana smakuje najlepiej, gdy wystudzoną babkę pokroimy w plastry ok. centymetrowej grubości i podsmażymy je na złoty kolor na rozgrzanym smalcu lub maśle. To właśnie ten sekret zdradziła nam babcia Danusia z Białegostoku. Takie złote kromeczki babki ziemniaczanej podajemy z gęstą kwaśną śmietaną, kiszonymi ogóreczkami lub kubkiem zsiadłego mleka. Pycha!