Babka ziemniaczana - tradycyjne danie z Podlasia
Canva.com

Babka ziemniaczana prosto z Białegostoku! Nie jest fit, ale kto raz spróbuje, nie pożałuje

Babka ziemniaczana może nie wygląda imponująco, ale smakuje jak milion dolarów. Szczególnie gdy podamy ją z kwaśną śmietaną lub najlepszym naturalnym jogurtem, a wcześniej… Sekret przygotowania tego specjału zdradziła nam babcia Danusia z Białegostoku.
Reklama

Składniki na tradycyjną babkę ziemniaczaną z Białegostoku 

  • 10 dużych ziemniaków

  • 500 g wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • 2 łyżki kaszy manny lub mąki

  • 2 duże cebule

  • sól i czarny pieprz do smaku

Tarte ziemniaki, przygotowane do zrobienia tradycyjnej babki ziemniaczanej
Canva.com

Jak upiec tradycyjną babkę ziemniaczaną?

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

  2. Do ziemniaków dodajemy całe jajka oraz kaszę mannę lub mąkę. Dokładnie mieszamy.

  3. Cebulę i wędzony boczek kroimy w drobną kosteczkę.

  4. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek. Czekamy, aż wytopi się tłuszczyk. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, do smażenia możemy dodać odrobinę smalcu lub oleju rzepakowego.

  5. Do skwarek z boczku dorzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją na złoto.

  6. Usmażony boczek z cebulką oraz wytopionym tłuszczem dodajemy do ziemniaków z jajkami.

  7. Formę na babkę ziemniaczaną smarujemy masłem — najlepsza będzie płaska, prostokątna forma do ciasta. 

  8. Do foremki wykładamy masą ziemniaczaną — jej warstwa nie powinna być grubsza niż 4 centymetry. Dzięki temu babka dobrze się upiecze.

  9. Babkę ziemniaczaną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Na wierzchu musi pojawiać się chrupiąca, rumiana skórka.

Sekret najlepszej babki ziemniaczanej

Babka ziemniaczana smakuje najlepiej, gdy wystudzoną babkę pokroimy w plastry ok. centymetrowej grubości i podsmażymy je na złoty kolor na rozgrzanym smalcu lub maśle. To właśnie ten sekret zdradziła nam babcia Danusia z Białegostoku. Takie złote kromeczki babki ziemniaczanej podajemy z gęstą kwaśną śmietaną, kiszonymi ogóreczkami lub kubkiem zsiadłego mleka. Pycha!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama