Meksykańska kiełbasa z grilla
Canva.com

Kiełbaski z grilla w tej marynacie smakują najlepiej. Idealne na Majówkę!

Jednym z najpopularniejszych dań na grillu są kiełbaski, a marynata musztardowa to jedna z najsmaczniejszych opcji, która dodaje wyrazistego smaku i aromatu mięsu.
Reklama

Składniki na kiełbaski z grilla

  • 8 kiełbasek (według preferencji, np. kiełbaski wieprzowe, drobiowe, wołowe itp.)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie marynaty

Do miski dodaj musztardę, miód, olej, posiekany czosnek, paprykę słodką, tymianek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Marynowanie kiełbasek

Do miski z marynatą wrzuć kiełbaski i dokładnie je obtocz we wszystkich kierunkach, aby marynata pokryła mięso. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby smaki dobrze się wchłonęły.

Reklama

Grillowanie kiełbasek

W międzyczasie, gdy kiełbaski się marynują, rozgrzej grill na średnim ogniu. Po upływie czasu wyjmij kiełbaski z marynaty i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie ułóż je na grillu i grilluj przez około 10-12 minut, obracając co jakiś czas, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skórki.

Podanie i serwowanie

Gotowe kiełbaski wyjmij z grilla i ułóż na talerzu. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatki, pieczywo, sosy lub warzywa grillowane. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama