Canva.com
Kiszone młode ziemniaki są bardzo zdrowe. Jak je zrobić?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kiszone ziemniaki cieszą się w Polsce rosnącą popularnością, podobnie jak wszystkie inne warzywa i owoce, które wcześniej nie były znane w tej postaci. Są łatwe do przygotowania i staną się doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama
Składniki na kiszone ziemniaki
- 1,5l wody
- 30g soli
- 1,5kg młodych ziemniaków
- 5 gałązek rozmarynu
- Niewielki kawałek chrzanu
Sposób przygotowania kiszonych ziemniaków
- Ziemniaki umyj za pomocą wody i szczoteczki, a następnie opłucz i obgotuj. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie całkiem ugotowane.
- Zagotuj w osobnym garnku wodą z solą, a przygotowany w ten sposób roztwór odstaw na bok, żeby uzyskał pokojową temperaturę.
- Ziemniaki poukładaj w wyparzonych słoikach. Jeśli część z nich jest duża, to można przekroić je na pół.
- Między ziemniakami ułóż pokrojony na kawałki chrzan oraz gałązki rozmarynu.
Zalej całość słoną wodą tak, aby przykryła ona ziemniaki. W przeciwnym razie mogą one pokryć się pleśnią w ciągu kilku dni.
Zakręć dokładnie słoiki i odstaw je w ciemne oraz ciepłe miejsce na dziesięć dni. Po tym czasie ziemniaki będą optymalnie ukiszone i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, obiadu czy też nietuzinkowych sałatek.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
3 przepisy na konfitury z czarnej porzeczki z przepiśnika babci
Czarne porzeczki to owoc pełen witamin i naturalnego słodu. Nic więc dziwnego, że nasze babcie często sięgały po te owoce, by przygotować pyszne konfitury. Dziś podzielimy się z Wami trzema przepisami na te niezwykle smaczne i aromatyczne przysmaki.
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Ziemniaki tuczą? Obalamy ten mit
Bez żadnego racjonalnego powodu potrafimy wykluczać z diety różne produkty spożywcze, bo wydaje się nam, że są one szkodliwe, niezdrowe albo tuczące. Tak właśnie rezygnujemy z jedzenia ziemniaków, które w rzeczywistości mają naprawdę sporo korzystnych składników odżywczych i... stosunkowo niewiele kalorii!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl