kromka chleba posmarowana konfiturą malinową, obok rondel z usmażonymi malinami
Canva.com

Malinowa konfitura nie musi być nudna. Wystarczy dodatek jednej przyprawy!

Ta konfitura malinowa zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Maliny z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wybornie! Konfitura z malin jest banalnie prosta do przygotowania, zatem jeśli na krzakach zostały ostatnie jesienne maliny, warto przygotować je na zimę w ten sposób!
Reklama

Składniki potrzebne na korzenną konfiturę z malin

  • 1000 g dojrzałych malin
  • 500 g jasnego cukru trzcinowego
  • skórka z ½ pomarańczy
  • [li[b]]10 goździków

Korzenna konfitura malinowa — wykonanie krok po kroku

  • Maliny płuczemy i osączamy na sicie. Jeżeli chcemy być pewni, że nie ma robaków, możemy na kilka chwil zanurzyć je w osolonej wodzie.
    Maliny
    Canva.com
  • Owoce przekładamy do rondla i lekko rozgniatamy, aby puściły sok. Musimy jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek.
  • Pomarańczę dokładnie myjemy w gorącej wodzie. Obieramy cienko skórkę z połowy owocu za pomocą obieraczki do warzyw — tylko pomarańczową część.
  • Skórkę z pomarańczy i goździki dorzucamy do rondla z malinami. Te dodatki zapewnią super smak konfitury! Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż maliny się rozpadną.
  • Konfitura malinowa w trakcie smażenia
    Canva.com
  • Mus malinowy przelewamy na sito i przecieramy go, aby pozbyć się pestek. Równocześnie wyjmujemy skórkę z pomarańczy i goździki.
  • Do przetartych malin dodajemy cukier i wszystko gotujemy jeszcze ok. 50 minut, często mieszając, aby konfitura się nie przypaliła.
  • Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Z tej porcji malin przygotujemy 4 małe słoiczki konfitury.

Konfitura malinowa — przyjemność w słoiczku

Konfitura malinowa z goździkami i skórką pomarańczową będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów, naleśników, tostów i kanapek. Jest naprawdę prosta do przygotowania. Gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe maliny oraz odrobina cierpliwości. W zimowe wieczory i poranki na pewno otwarcie takiego słoiczka sprawi nam wiele radości.
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama